НОВИНИ

Стало відомо, де в Україні будують заводи з переробки сміття

09.09.2021 13:06
2bcde9706627230c58e8e813882fe613

В Україні на цей час немає жодного підприємства з переробки сміття, але декілька таких заводів уже будується. Про це повідомляє Укрінформ, пише agronews.ua.

“Сьогодні фактично не існує таких підприємств (з переробки сміття – ред.). Все, що є — це сортувальна лінія, бо є чинний закон про відходи, що несортоване сміття заборонено приймати на полігони. Тобто, при полігонах є сконцентровані сортувальні лінії. В більшості це відбирання пластику, трошки скла, трошки алюмінію, заліза, але все це відбирається ще з баків”, – сказав Абрамовський.

Він повідомив, що одна “велика енергетична компанія” готова на закритих енергоблоках збудувати заводи з механіко-біологічної переробки сміття. Проте назвати цього, за його визначенням, “несподіваного національного інвестора” міністр відмовився.

Водночас він зазначив, що чимало іноземних інвесторів готові працювати в цій сфері.

“Є інвестори західні-західні. Є наші сусіди — це Польща і Словаччина. Є транснаціональні компанії, які спеціалізуються в цій сфері, це їхня головна діяльність – управління відходами. І вони теж зацікавлені входити в Україну. Звісно, вони більше зацікавлені у великих містах. Але є компанії, які готові інвестувати в будівництво сміттєпереробних підприємств на території Західної України — це Тернопіль, Хмельницький, Ужгород, Луцьк”, – поінформував урядовець.

Він уточнив, що у Львові вже будується перший в країні потужний завод з переробки сміття. Він споруджується за кошти міста – після трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі місцева влада була змушена вирішувати цю проблему радикально. Очікується, що протягом двох років завод буде збудовано. Утім, на думку міністра, одного заводу для такого великого міста буде недостатньо.

Крім того, у Житомирській області національний інвестор будує потужний сміттєпереробний завод. Запускається спільно із французською компанією подібний проєкт під Маріуполем. У Харківській області також будується таке підприємство, щоправда за спрощеною технологією, яка, втім, підходить для міста.

“У Києві, як тільки будуть умови, буде шалений конкурс інвестиційний – хто будуватиме підприємство з переробки. Буде правильно збудувати навколо Києва декілька заводів механіко-біологічної обробки. Можливо, буде і завод спалювання сміття”, – поділився планами Абрамовський.

Як повідомляв Укрінформ, 21 липня 2020 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт «Про управління відходами» (№ 2207-1-д). Автори законопроєкту пропонують внести зміни до Кодексу про адміністративні порушення, встановлюючи систему відповідальності за правопорушення у сфері поводження з відходами.

Законопроєкт пропонує встановити порядок збирання, вивезення та обробки муніципальних відходів, забезпечує впровадження їх роздільного збору та рециклінгу, передбачає вимоги до якісного надання послуги з управління відходами та нарахування плати за таку послугу.

Нагадаємо, що Вчені створили унікальну пшеницю.



Перегляди: 7
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: