НОВИНИ

Стало відомо, де в Україні переробляють побутове сміття з міських контейнерів

02.07.2020 09:32
2019-11-05-15-00-31

Полтавські екологи підрахували, що у середньому одна людина, яка живе в багатоквартирному будинку, викидає в рік 1,87 м³ сміття, а у приватному секторі 2,42 м³. Більшість цього сміття в Україні все ще вивозять на сміттєзвалища, але з кожним роком зростають обсяги переробки відходів. Про це повідомляє poltava.to, пише agronews.ua.

Так, у Полтаві сміття, яке потрапляє на сміттєзвалище — це органіка: харчові та садові відходи. За нею йде іде будівельне сміття, скло, пластик. Більшість відходів не сортується і потрапляє в одну велику купу на звалищі біля с. Макухівці.

Керівник підприємства «КАТП-1628» Тарас Бойко говорить, що у місті сортується не більше 30% сміття. На вулицях Полтави встановлено близько 2800 сміттєвих контейнерів, серед них 302 — призначені для сортування сміття.

Що практично не переробляють

Наразі недоїдки зі столу, тканина, кераміка та інше сміття йтимуть в один бак. Сміття відвезять на чинне сміттєзвалище, але в перспективі побудують Полтавський субрегіональний сортувально-переробний комплекс, де різні відходи будуть сортувати.

Скло

Сортоване скло у Полтаві йде на переробку в Київ. Багато неліквідного скла потрапляє на сміттєзвалище: кінескопи моніторів, медичні ампули, оптичне скло, лампове скло, дзеркала та інше. Таке скло не можна змішувати разом зі склобоєм (пляшки, банки та віконним склом), оскільки воно забруднює загальну масу, погіршує його якість, та прискорює час виходу з ладу скловарної печі.

Все зібране неліквідне скло буде вивозитись до спеціалізованого підприємства у Харків на переробку. На території «КАТП-1628» або в іншому місці у майбутньому організують місце для приймання та зберігання відповідних неліквідів скла від населення та юридичних осіб. «Екобус» крім батарейок і люмінесцентних ламп, буде збирати й неліквідне скло.

Папір

Зібраний папір у Полтаві вивозять на паперовий комбінат в Обухів. А ось паперові упаковки із домішками ідуть на сміттєзвалище. Упаковки Тetra-Pak з під соків, вина, молока, горнятка тощо, на сортувальній лінії відокремлюватимуться від ПЕТ-пляшок та відправлятимуться на пресування. Відповідне пакування переробляється на Зміївській картонно-паперовій фабриці або на картонно-паперовій фабриці Папір-Мал, м.Малин, Житомирська область.

“Сьогодні ми маємо тільки 300 сортувальних контейнерів, які розкидані по Полтаві хаотично. Система поводження із відходами повинна мати свою окрему інфраструктуру, як водопостачання чи медицина. Відходи наша відповідальності й просте трамбувати трактором сміття не є виходом. Якщо ми віддаємо 25 млн грн за фонтан, то на створення нової галузі 230 млн грн це не забагато. Причому ми прописали на 83 мільйони, а ЖКГ внесли свої правки й вийшло 230 мільйонів. Як для влади це багато, у мене питання чому вони замовляють проекти на виконання різних робіт, які не реалізовуються?” — вважає автор програми переробки побутових відходів у Полтаві Сергій Антоненко.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: