ВАЖЛИВО

Стало відомо, чим загрожує кліматична криза Україні

25.03.2021 18:26
Screenshot_6

Знищене сільське господарство, голод і пустеля на місці лісів — це може стати для України реальністю вже у найближчому майбутньому, якщо не розпочати активно втілювати в життя програму декарбонізації. Про це під час онлайн-семінару «Відновлювані джерела енергії для декарбонізації: сонячна енергетика» повідомив старший консультант Біоенергетичної Асоціації України Олексій Епік, пише agronews.ua.

За словами експерта, вже зараз пошкодження лісових насаджень дійшло критичної межі. Держлісагенство звітує про те, що станом на 1 січня 2019 року всохло 413 тис. гектарів лісових насаджень. Це — 5 % усього лісового фонду України.Екологи одностайні: якщо пошкодження лісів сягне 6 % — процес стане незворотним.

Ще одна загроза, перед якою постала Україна через викиди в атмосферу, це зниження урожайності та деградація сільського господарства. Через надмірну посуху минулоріч аграрії втратили 200 тис. гектарів посівів кукурудзи та 300 тис. гектарів посівів соняшнику. У серпні 2020 року у МЕРТ зменшили прогноз зі збору зернових 73,1 до 70 млн тонн. 

Олексій Епік пояснює: в майбутньому — це прямий шлях до деградації сільського господарства у південних регіонах України. Як наслідок — наближення продовольчої кризи.

Кліматична криза, яку провокують викиди в атмосферу, загрожує південним регіонам України також затопленням. У зоні ризику — Одеса, Керч, Херсон, Маріуполь, Вилково, Олешки, Гола Пристань. 


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: