ВАЖЛИВО

Стало відомо, чим підживити часник, щоб отримати великі цибулини при мінімальних витратах

23.03.2023 19:21
chasnyk-u-rukah_965x0

Часник є важливою овочевою культурою, має лікувальні та пряні властивості. Виростити багатий урожай непросто, адже він вимогливий до складу ґрунту та догляду. Чим підживити часник, щоб отримати великі цибулини при мінімальних витратах? Досвідчені городники радять вдаватися до деяких хитрощів, які допомагають при вирощуванні багатого часникового врожаю, інформує Ukr.Media, пише agronews.ua.

Найголовніше підживлення часнику навесні проводиться вже за тиждень після сходу снігів. Але це не стосується ярих посадок — їх удобрюють уперше при появі двох листків.

Вже за два тижні після першого підживлення слід внести друге — в цьому випадку терміни однакові для озимого і ярого.

Третє підживлення заключне, його здійснюють у третій декаді червня. Річ у тім, що часниковим цибулинам треба сформуватися, а в цей час вони саме починають рости. Необхідно внести в землю додаткове живлення. Тут також нема відмінностей у строках внесення добрива, як для озимого, так і ярого часнику.

Єдина відмінність у вирощуванні озимого та ярого часнику в різних термінах дозрівання. Озима посадка дає урожай швидше, тому і є відмінності в термінах внесення добрив. Головне в підживленні — це не проґавити час, щоб отримати якісний урожай.

Підготовка грядок із добривами під посадку часнику

До посадки слід внести добриво для часнику мінерального походження:

  • суперфосфат подвійний;
  • борошно доломітове;
  • деревна зола.

Використання свіжого гною перед посадкою зазначеної культури не рекомендується, тому що нітрати, які в ньому містяться, здатні зупинити зростання підземної частини рослин. Натомість бажано на кожен квадратний метр грядок вносити не менше відра компосту. Потім землю потрібно перекопати на повний штих лопати і братися за формування грядок.

Підживлення озимого часнику

На спустошеній ділянці зібрати якісні коренеплоди не вийде, якщо не полити піджиленнями і не удобрити належним чином. Це означає, що в кращому разі можна буде викопати з ґрунту маленькі головки з дрібними зубчиками. Крім недорозвинених розмірів, плоди мають низьку якість смаку.

Весняне підживлення характеризується активізацією росту рослин, тому доречно використовувати азотні добрива. Також для вегетативного процесу необхідні фосфорні і калійні підживлення. Введення органіки та мінеральних речовин зміцнює імунітет часнику до різних захворювань, зокрема грибкових. Хвороби та шкідники вражають насамперед слабкі пагони, тому ігнорувати графік обробки грядок не варто.

При всій корисності добрив зловживати ними не варто. Надлишок поживних речовин провокує зростання бадилля, а голівки при цьому виходять невеликих розмірів із низькими смаковими якостями.

Кореневе підживлення часнику

В момент пробудження рослини і початку активного зростання в ґрунт під ним підливають розчин сечовини і води. Розчин для них готують у таких пропорціях: 10 л води і 1 ст. ложка добрива. Замість сечовини допускається використовувати пташиний послід або розчин гною. Їх готують з однієї частини рідини на 15 частин обраного підживлення.

Добрива вносяться під корінь. Використовувати свіжий гній і калійні добрива не рекомендується, адже вони посприяють зростанню бадилля цього овоча і заберуть сили у його плоду. У друге підживлення використовуються складні комбіновані азотно-фосфорно-калійні добрива. Розводять їх у суворій відповідності з рекомендаціями виробника. 10 л розчину повинно вистачити на полив 2-3 м2 засаджених грядок.

При третьому підживленні вноситься суперфосфат. На 10 л води потрібно 2 столові ложки речовини. 10 л розчину вживається на 2 м2 ґрунту зі зростаючим часником.

Позакореневе підживлення часнику

Для гарного врожаю також необхідне позакореневе підживлення часнику. Досвідчені садівники знають, що застосовуються не тільки кореневі підживлення. Позакореневі мають більшу ефективність, адже під час обприскування всі корисні речовини потрапляють на листя та стебла. Завдяки цьому відбувається швидке всмоктування цих елементів. Плюс цього методу полягає в тому, що витрата речовини набагато нижча, ніж при інших способах. Концентрати розчиняються у воді.

Обприскувати рослину можна кілька разів на сезон. Цей метод потрібно поєднувати з іншими способами додавання добрив, адже він ніколи не замінить повністю кореневе підживлення. Обприскувати необхідно під час активного росту стебел і цибулин.

Дріжджове підживлення часнику

Дріжджові розчини збільшують формування кореневої системи і призводять до підвищення опірності рослин до захворювань. Дріжджі при внесенні в ґрунт доброчинно впливають на діяльність бактерій, активно переробляють органічні речовини і тим самим удобрюють землю.

Підживлення часнику йодом

Підживлення з йодом робить ґрунт більш родючим і активізує розвиток рослин. Особливо важливе воно для торф’яних і підзолистих ґрунтів. Розчини з йодом роблять із розрахунку по 40 крапель медичного спиртового розчину з концентрацією 5 % на водний об’єм 10 л. Найчастіше йодні робочі рідини застосовуються як позакореневе підживлення до стадії утворення зав’язі. У період формування зав’язі овочеві культури поливають йодним розчином, змішаним із водневим перекисом.

Підживлення часнику коров’яком

Це добриво застосовується потроху протягом весняного сезону. У складі коров’яку є багато азоту, який потрібен часнику для росту вегетативної маси. Восени грядку удобрюють перепрілим гноєм під час перекопування ділянки.

Ці нескладні рекомендації допоможуть вам виростити і зібрати багатий урожай озимого або ярого часнику без зайвих витрат і шкоди для рослини і власного здоров’я.

Тільки на перший погляд підживлення часнику не є обов’язковою дією. Для отримання гарного врожаю не обійтися без внесення добрив. Важливо тільки враховувати склад ґрунту, дотримуватися пропорції внесених добрив і завчасно вносити різні типи підживлень.



Перегляди: 850
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: