АНАЛІТИКА

Стало відомо, чи зростуть ціни через пониження курсу гривні

04.08.2022 06:35
tsiny-na-produkty

Національний банк України 21 липня девальвував національну валюту одразу на 25%, встановивши офіційний курс на позначці 36,57 грн/$. Готівковий ринок відреагував одразу – в обмінних пунктах курс опустився до 38–40 грн/$, а на чорному ринку за долар місцями просили на понад 40 грн. Про це повідомляє uazmi.org, пише agronews.ua.

Як вплине зниження курсу гривні до долара на товари і послуги, розповів Mind економіст і старший науковий співробітник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Віталій Кравчук .

В цілому НБУ оцінив додаткове зростання цін через зміну курсу у 2-3 відсоткових пунктів. Це виглядає дещо оптимістичним, але пропорційного до зміни курсу зростання цін на більшість товарів очікувати не варто.

Від чого залежатиме зростання цін?

Насамперед зростання цін стримуватиме непроста ситуація в економіці: обмежена кількість робочих місць стримуватиме зростання заробітних плат, а падіння споживчого попиту обмежує простір для підвищення цін.

Також за планами уряду, тарифи на газ та електроенергію залишаться незмінними до кінця року.

На що впливає зміна курсу?

Водночас на різні групи товарів зміни курсу впливають по різному. При цьому також на формування цін впливає воєнний стан і пов’язані із ним валютне регулювання і складнощі із логістикою. На імпортні товари курс валют впливає безпосередньо через збільшення витрат на імпорт.

У споживчі ціни на імпортні товари також закладені торговельні націнки та витрати всередині України, і це зберігає певну гнучкість при перегляді цін. Також частина продавців при формуванні цін на імпортні товари вже орієнтувалися на «ринковий» курс і ціни підвищили завчасно – це ми побачили у показниках інфляції за останні місяці.

Втім ослаблення курсу готівкового долара може надалі тиснути на ціни. Для товарів та послуг, вироблених в Україні вплив курсу на ціни йде через збільшення витрат та зростання інфляційних очікувань.

То якими будуть ціни?

Можливе зростання цін залежить від імпортної складової у продукті, балансу між попитом і пропозицією та фінансового стану виробників.

Загалом зростання цін буде меншим, ніж імпортованих продуктів. Найбільша очевидна складова витрат виробників та продавців, на яку впливає курс – це транспортні витрати.

Покращення ситуації з імпортними поставками стримало зростання цін на пальне, але ціни є вищими, ніж вони могли бути за незмінного курсу.

Зменшення обсягів експорту харчових продуктів через логістичні обмеження усунуло прямий зв’язок між обмінним курсом та цінами на внутрішньому ринку. Це стримає темпи зростання цін на продукти харчування, але збільшення витрат все ж вплине на ціноутворення.

Автори матеріалів OpenMind, як правило, зовнішні експерти та дописувачі, що готують матеріал на замовлення редакції. Але їхня точка зору може не збігатися з точкою зору редакції Mind.

Водночас редакція несе відповідальність за достовірність та відповідність викладеної думки реальності, зокрема, здійснює факт-чекінг наведених тверджень та первинну перевірку автора.

Mind також ретельно вибирає теми та колонки, що можуть бути опубліковані в розділі OpenMind, та опрацьовує їх згідно зі стандартами редакції.

Читайте також: Якими критеріями оперувати при виборі сорту пшениці озимої



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: