ВАЖЛИВО

Стало відомо, чи зменшиться у 2021 році споживання м’яса у світі

07.02.2021 19:18
myaso

Чи зменшується споживання м’яса у світі? Чому подорожчання в Україні за місяць курятини з 46 грн/кг до 59 грн/кг не значно збільшило споживання свинини і ціни на неї? З використанням дослідження BBC та досліджень Асоціації “М’ясної галузі”, повідомляє прес-служба Асоціації “М’ясної галузі”, пише agronews.ua.

Останнім часом все більше людей намагаються їсти менше м’яса або ж взагалі від нього відмовляються. Третина британців заявляють, що взагалі припинили їсти м’ясо або стали їсти його менше. Водночас у США про це ж заявляють дві третини опитаних. В Україні ж за даними соцопитувань, 2 мільйони вегетаріанців та 3 мільйони флекситарианців. Разом – це вже понад 10% населення України.

Ріст споживання м’яса


Про що ми можемо говорити напевне, так це про те, що впродовж останніх 50 років рівень споживання м’яса у світі сильно зріс.

Сьогодні об’єми виробництва м’яса майже в п’ять разів більші, ніж на початку 1960-х. Тоді вироблялося близько 70 млн тонн м’яса, сьогодні – понад 330 млн тонн.

Графік

Одна з причин – велика кількість людей, яких треба нагодувати.

За той же період населення планети зросло більше, ніж вдвічі. На початку 1960-х нас було близько 3 мільярдів, сьогодні – 7,6 мільярда.

В основному, зростання споживання відбулось внаслідок збільшення споживання у Азії у понад 20 разів, в основному за рахунок Китаю.

У Європі цей показник за останні 40 років майже не змінився.

Хто їсть найбільше м’яса?

Ми бачимо чіткий взаємозв’язок між достатком і моделями споживання м’яса в усьому світі.

У 2013 році рейтинг країн з найбільшим споживанням м’яса очолювали США і Австралія. В цих країнах, а також в Аргентині і Новій Зеландії, на одну людину припадає понад 100 кілограмів м’яса на рік. Це приблизний еквівалент однієї однієї свині або 50 курок.

Високий рівень споживання м’яса зафіксований майже в усіх західних країнах. У більшості з них на одну людину припадає від 80 до 90 кілограмів.

В кінці цього ж рейтингу ми бачимо чимало найбідніших країн світу: тут їдять дуже мало м’яса. Середньостатистичний житель Ефіопії споживає всього 7 кілограмів на рік, Нігерії – 9 кілограмів. Для цих країн м’ясо все ще залишається продуктом категорії “преміум”.

В Україні ж цей показник навіть менше 45 кг, що відповідає рівню країн Африки та центральної Азії.

Довідково: найнижчий рівень споживання м’яса в Україні був у 2001 році. Тоді цей показник був нижчим за Центрально Африканську республіку – найбіднішої країни світу.

Варто розуміти, що наведені цифри виведені з загальної кількості м’яса, доступного у країні, і тому в розрахунку на одну особу є трохи перебільшеними: в реальності жителі усіх вказаних країн споживають дещо менше м’яса. Втім, загальну картину цей рейтинг все ж дає.

Збільшення попиту на м’ясо стимулюють країни з середнім рівнем доходів населення

Зрозуміло, що найбагатші країни споживають багато м’яса, найбідніші – мало.

Проте така ж картину можна було спостерігати і 100, і 200 років тому. То що ж змінилося за 50 років, коли ми різко почали їсти більше м’яса?

Багато в чому причиною цієї тенденції є збільшення кількості країн з середнім рівнем доходів населення.

У країнах, що швидко розвиваються – таких як Китай чи Бразилія, – спостерігається значний економічний розвиток і зростання рівня споживання м’яса.

Графік

Скажімо, в Кенії споживання м’яса з 1960-х років майже не змінилося. Водночас в Китаї цей показник зріс з 5 кілограмів на рік до 60. Схожа ситуація у Бразилії.

Єдине виключення з цього правила – Індія, де рівень споживання м’ясопродуктів майже не змінився. Сьогодні на одну особу в цій країні припадає 4 кг м’яса на рік.

Споживання м’яса на Заході падає?

Чимало людей в Європі і Північній Америці кажуть, що намагаються їсти менше м’яса. Та чи змінює це ситуацію? Якщо вірити статистиці, то не зовсім.

Останні дані Міністерства сільського господарства демонструють, що споживання м’яса на душу населення впродовж кількох останніх років лише зростає.

Нам може здаватися, що м’ясо в США стає менш популярним, проте у 2018 показник його споживання виявився одним з найбільших за кілька десятиліть.

Така ж ситуація – з країнами ЄС.

Графік

Водночас дещо змінюються види м’яса, які ми найчастіше споживаємо. Ми їмо менше червоного м’яса і більше м’яса птиці. У м’ясному птахівництві короткий цикл вирощування – 42 дні, що дає змогу зробити 6 оборотів коштів за рік.

В Україна так само, споживання м’яса птиці зростало з 21 кг до 28 кг, а червоного м’яса – зменшувалося, за минулі 5 років споживання свинини зменшилося з 25 кг до 14 кг.

Собівартість курятини в Україні, навіть з новими цінами на корми – одна з найнижчих в світі – 40 грн/кг тушки у забійній вазі, а оптова ціна продажу – 60 грн/кг. Рентабельність 50% за короткий виробничий цикл 42 дні, робить вирощування птиці привабливим для інвестування.

В той же час, собівартість свинини в Україні – найвища в Європі, 60 грн/кг напівтуші в забійній вазі. Переважна частина українців готові платити за свинину лише за умови співставної ціни з курятиною.

Чи буде і далі в Україні споживання червоного м’яса зменшуватися – залежить від виробників, як їм вдасться в умовах конкуренції з дешевою українською курятиною та імпортом дешевої свинини знизити собівартість.



Перегляди: 13
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: