ВАЖЛИВО

Стало відомо, чи вистачить Україні цукру

04.06.2022 13:53
630_360_1500537091-2913

Одним із стратегічних продуктів в продуктовій корзині українця є цукор. За останні 5 років річний фонд споживання України даного продукту становить близько 1,2 млн т. В 2020/21 МР в України були певні проблеми з власним виробництвом цукру через несприятливі погодні умови, що призвели до низької врожайності цукрового буряку та низьких показників цукристості. Це був перший рік за тривалий період, коли Україна була змушена імпортувати сирець цукрової тростини для забезпечення свого населення цукром, так як власне виробництво склало 1 млн т, що нижче фонду споживання. Про це повідомляє преслужба УКАБ, пише  agronews.ua.

Зовсім інша ситуація в 2021/22 МР, адже за цей період з вирощеного українського цукрового буряку вдалося виробити 1,4 млн т цукру, що на 44% перевищує показник попереднього року. Виробленого цукру вистачить, щоб спокійно і навіть з запасом перекрити річну потребу України в цукрі. А з врахуванням того фактору, що частина населення України тимчасово виїхали за кордон, то й фонд споживання також зменшився і, відповідно, перехідний залишок збільшується.

Однак на фоні війни в Україні, спостерігається ажіотажний попит на базові продукти харчування. Кожна родина намагається створити запас продукції не на один місяць, побоюючись нехватки продуктів харчування і можливого зростання цін. В свою чергу підвищений попит може призвести до зростання цін.

Українцям не варто переживати за наявність цукру, адже цього року в Україні його виробили вдосталь. Окрім того, вже закінчується посів цукрового буряку цього літа і станом на 2 червня 2022 року вже засіяно 181 тис. га під цукровим буряком, що становить 80% посівних площ попереднього року.

Ця цифра не фінальна і можливе її коригування в сторону збільшення в зв’язку з досівом та надходженням інформації трохи згодом. І вже через 4 місяці в Україні розпочнеться новий сезон цукроваріння для забезпечення потреб українців.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: