ВАЖЛИВО

Стало відомо, чи вистачить запасу насіння для пересіву загиблих посівів в Україні

05.06.2020 09:02
bda148dca5ab2ee2bacdfeceefd95e48_h423

Запас насіння – це наразі найважливіше питання для багатьох регіонів України. Адже мова зараз йде не тільки про втрату посівів і, відповідно, фінансових ресурсів, а й про продовольчу безпеку всієї країни в майбутньому. Про це повідомляє АПК-інформ, пише agronews.ua.

Як відзначили в Насіннєвої асоціації України, аграрії зазвичай ретельно готуються до посівної кампанії заздалегідь, відповідно всі необхідні матеріально-технічні ресурси також намагаються купувати не напередодні польових робіт, а після збору врожаю, коли є гроші і коли добре опрацьована структура майбутніх посівів.

Як зазначив В’ячеслав Панасюк , керівник відділу польового маркетингу LNZ Group , з необхідністю купити насіння сільгоспкультур для пересіву найбільш активно зверталися аграрії південній частині України, найбільш серйозно постраждала в цьому році від надзвичайно сильної посухи.

« Якщо говорити окремо про Одеську область, то на півночі пересіву не було, а на півдні загинуло до 80% озимих культур. З них пересівали всього близько 20% площ, адже внаслідок дуже посушливої весни, відсутності опадів не було сенсу сіяти. Ніхто не хотів нести витрати даремно. Тому основна площа була залишена під пари або буде дісковаться пізніше. В основному для пересіву фермери в цьому році купували насіння соняшнику і просо. З наявністю зазначених культур проблем не виникало і немає до сих пір. Зокрема, в достатній кількості маємо насіння соняшнику як ексклюзивні S & W, Advanta seeds, так і інших компаній-виробників », – розповів він.

При цьому експерт зазначив, що в минулому і позаминулому роках такої складної ситуації не було, адже не було таких надзвичайно жорстких, посушливих кліматичних умов.

« Звичайно, це все не на руку нашим фермерам, адже, на мою думку, необхідність пересіву збільшує витрати до 40%. Тому більшість з них в нашому регіоні не ризикує пересівати, так як необхідної вологи в майбутньому можемо не отримати », – підсумував В. Панасюк .

Якщо ж говорити про інші регіони країни, то в них ситуація була менш складною.

«У центральних областях України якщо і фіксувалися запити на покупку посівного матеріалу сільгоспкультур саме для пересіву, то вони були поодинокі. На щастя, в цьому регіоні складалися більш благополучні агрокліматичні умови, ніж на півдні. Звичайно, в певних районах низькі температури повітря в нічний час зробили свою злу справу, що призвело до необхідності пересіву частини посівів. Однак це було радше виключенням з правил, зовсім локально, навіть точково. Якщо говорити саме по південному регіону, то там через посуху втрати дуже великі. Всі, хто встиг застати в грунті хоч трохи вологи, намагалися пересівати саме озимі зернові. Звичайно, асортимент наявних сільськогосподарських культур у нас дуже широкий, тому нам до сих пір є що запропонувати фермерам » , – поділився Сергій Плачков, Керівник відділу Центрального регіону компанії «Бізон-Тех» .

« Немає сумнівів у тому, що того асортименту і якісних показників затребуваних культур, які є на ринку, як власного виробництва, так і імпортного, повинно вистачити українським фермерам на всі цілі. Однак, звичайно, будемо сподіватися, щоб необхідності пересіву озимини не було, адже це суттєва додаткове навантаження на господарства », – прокоментувала виконавчий директор Насіннєвої асоціації України Сюзанна Григоренко .


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: