НОВИНИ

Стало відомо, чи очікується дефіцит цибулі у поточному сезоні

13.05.2022 10:02
cybulya

На початку війни ціна на багато продуктів харчування продемонструвала значне зростання, однак потім ситуація поступово стабілізувалася. Одним із таких продуктів була традиційна для українського столу ріпчаста цибуля. Про це повідомляє УКАБ, пише agronews.ua.

Загалом в Україні в 2021 році було вирощено 1 млн т цибулі на площі 53,8 тис. га. Як і для всієї галузі овочівництва в Україні, для цибулі є характерним висока частка домогосподарств в структурі виробництва: за результатами 2021 року вона становила 89%. Відповідно, на базари та торгівельні мережі переважно потрапляє продукція від промислових та фермерських господарств, які вирощують продукція не для задоволення власних потреб, а для подальшої реалізації.


«Якщо розглядати промислове виробництво цибулі, то в 2021 році було зібрано 107,5 тис. т цибулі. Найбільші обсяги були зібрані в Херсонській (31% промислового виробництва цибулі), Дніпропетровській (17%) та Миколаївській (14%) областях. Зараз Херсонська область знаходиться під тимчасовою окупацією російських військ. Цей факт в комбінації з руйнуванням традиційних шляхів логістики призвів до різкого зростання цін на цибулю на початку війни в торгівельних точках», – розповіла Світлана Литвин, аналітик УКАБ.

Якщо до початку війни середня ціна на цибулю становила 14,29 грн за 1 кг, то в березні та квітні ціна вже становила 20,50 грн за кг, тобто було зростання ціни на 44%. Станом на початок травня 1 кг цибулі вже коштує близько 16,70 грн за кг.

«Стабілізувати ціну в травні 2022 року вдалося за рахунок частково налагодження логістичних шляхів, зменшення панічних настроїв українців, що призводило до збільшення попиту, та здійснення імпортних поставок. В квітні 2022 року в Україну було імпортовано 7,5 тис. т цибулі. Для порівняння, – в квітні 2021 року імпорт цибулі в Україну становив 0,8 тис. т», – пояснює Світлана Литвин.

За попередніми оцінками УКАБ, дефіциту цибулі в поточному році не має бути. Фактори, що вплинуть на стабілізацію ситуації з забезпеченістю України цибулею від урожаю нового року, наступні:

  • Значна частка домогосподарств в виробництві цибулі. На територіях, вільних від бойових дій, люди на своїх присадибних ділянках точно здійснять посадку необхідних для забезпечення своїх потреб овочів, включаючи цибулю. Надлишки вирощеної продукції можуть бути частково реалізовані.
  • Аграрні підприємства, фермерські господарства слідкують за ринковою коньюктурою і розуміють потенційну нестачу деяких овочів через тимчасову окупацію частини півдня України. Тому, задля забезпечення продовольчої безпеки і гарантування збуту своєї продукції, ці підприємства вносять зміни в свої посіви, в тому числі засаджують цибулю.
  • У випадку недостачі цибулі, її можна імпортувати з сусідніх країн. Однак це вже крайній випадок, оскільки висока ймовірність, що Україна самостійно покриє внутрішні потреби ринку.

Також найголовніші економічні новини читайте за посиланням.



Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: