НОВИНИ

Стало відомо, чи обмежать експорт української пшениці

20.11.2021 12:12
eksport-zerna-623x370

Уряд України поки не розглядає можливість введення обмежень експорту пшениці з країни, але може повернутися до даного питання поточного сезону, якщо темпи експорту виявляться занадто високими. Про це заявив журналістам у Женеві заступник міністра економіки України Тарас Качка, пише  agronews.ua.

Як нагадав заступник міністра, Україна традиційно експортує пшеницю в основному в першій половині сезону, перш ніж темпи її експорту різко впадуть, коли експортери звернуться до інших країн за імпортом зернової.

«Графік відвантажень змінюється через попит, але нас це не турбує», – сказав Тарас Качка.

При цьому він додав, що коли узгоджений на 202/22 МР обсяг експорту пшениці (25,3 млн тонн) буде майже досягнуто, уряд може почати розгляд експортних обмежень, «але Україна воліла б не обмежувати експорт, на відміну від Росії, яка ввела експортне мито», сказав заступник міністра.

За його словами, уряд міг би дозволити додатково експортувати від 100 до 200 тис. тонн пшениці та використовувати державні запаси, перш ніж розглядати питання про введення експортних обмежень.

«Але якщо темпи експорту залишаться колишніми, наприклад, якщо 90% квоти буде експортовано до березня, тоді нам потрібно буде проводити щоденні обговорення з трейдерами. Ми хочемо бути відкритими для максимально можливого рівня експорту, але, звичайно, не за рахунок внутрішнього споживання», – сказав Качка.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: