НОВИНИ

Стало відомо, чи буде дефіцит продовольства в Україні

17.10.2022 10:09
881

Внутрішня продовольча безпека України повністю забезпечена, дефіциту продовольства не очікується. У нас буде вдосталь соняшникової олії, цукру та яєць, підстав для суттєвого здорожчання цих продуктів немає. Навпаки – у листопаді українці побачать певну стабілізацію продовольчих цін.  Про це зазначив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич, пише agronews.ua.

Стосовно соняшникової олії, то аграрії наразі зібрали 2,6 млн тонн насіння соняшника, а прогноз збору на цей рік – 9,5 млн тонн. «Це менше в порівнянні з попереднім роком, який був рекордним та приніс 16,3 млн тонн соняшника. Причини такого зменшення зрозумілі –  війна та погодні умови, які уповільнили темпи збору. Але для внутрішніх потреб цього більше, ніж достатньо. Тому, якщо не говорити про загальну інфляцію і здорожчання логістики, подорожчання олії не має бути», – запевнив Маркіян Дмитрасевич.

Так само, за його словами, стабільною має залишатись ціна на цукор. Аграрії посіяли 180 тис. га цукрового буряка, що трохи менше проти минулого року – 224 тис га. З зібраного цьогоріч буряка має вийти 1 млн тонн цукру. «Дефіциту цукру не буде, як і його суттєвого здорожчання», – підкреслив заступник міністра.

Також, як підкреслив Маркіян Дмитрасевич, найближчим часом вирівняються ціни на яйця.

Проблема з їх здорожчанням пов’язана, по-перше зі знищенням птахофабрик (зокрема, у Чорнобаївці та в Донецькій і Луганській областях), по-друге, з нестачею несучих курей та скороченням виробництва яєць.

«Дефіциту продовольства в нас точно не буде. Ми аграрна країна і нетто-експортер аграрної продукції, тому наші внутрішні потреби ми точно задовільнимо повністю. На процеси ціноутворення продуктів впливатиме в першу чергу загальна інфляція, вартість енергоносіїв та логістики», – резюмував заступник міністра.



Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: