ІНТЕРВ'Ю

Якщо буде знищений трейдер – буде знищений і український аграрій, – Рафаель Гороян

18.05.2022 15:22
ГРВ (1)

На час воєнного стану до податкового законодавства №2118-IX були внесені зміни, якими призупинено відшкодування ПДВ експортерам. Як запевняв журналістів голова Комітету Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, як тільки у держави буде така можливість, вона відразу відшкодує ПДВ експортерам. Та поки потрібно затягнути паски, адже пріоритетом є фінансування армії.

Однак, для агробізнесу відсутність відшкодування ПДВ вже стало болючим питанням. Про те, у що може вилитися ця проблема для аграріїв, розмірковує голова наглядової ради ради ГК «Прометей» Рафаель Гороян в матеріалі Latifundist, пише  agronews.ua.

Яка ситуація на ринку агротрейдинга?

Вже майже 2,5 місяці експортери агропродукції не отримують від держави відшкодування ПДВ. Тільки компанії «Прометей» на початок лютого держава заборгувала 300 млн грн і поки не відомо, коли ми отримаємо ці гроші на свої рахунки.

Тому наразі наші трейдери змушені знизити закупівельні ціни на агропродукцію на розмір цього ПДВ, а це приблизно 20%. Однак та ціна, яку ми пропонуємо аграрію, аж ніяк його не влаштовує. Він не хоче продавати зерно.

Та й те, що сьогодні відбувається на ринку дуже важко назвати трейдингом. Закуповують зернові тіньові компанії, які, скориставшись ситуацією, заробляють по $30-40, а, в деяких випадках, і по $50 на 1 т.

Тобто, трейдери, котрі ведуть прозорий бізнес змушені сидіти склавши руки, а тіньовий ринок процвітає. Здається, що щось подібне ми вже мали у 90-х роках.

В таких умовах трейдерам дуже важко працювати ще й з психологічної точки зору. Адже у багатьох випадках вони працюють без прибутку тільки, щоб зберегти на майбутнє свій бізнес. Вони закупились, але не можуть продати свій врожай. А з іншого боку — проблема призупинення відшкодування ПДВ експортерам.

Що може статися в майбутньому?

Якщо ситуація з відшкодуванням ПДВ експортерам не зміниться, то і без того складне становище аграріїв погіршиться. Адже вже у червні сільгоспвиробники півдня почнуть збирати врожай і продавати його.

Та по якій ціні? По ринковій ціні відомим гравцям на ринку продати не зможуть. І будуть продавати за безцінь закупівельникам з тіньового ринку. Чи посіє аграрій врожай на наступний рік? Питання зовсім не риторичне. Не посіє, бо в цьому році отримає величезні збитки.

Тому я наголошую, що якщо буде знищений трейдер — буде знищений і український аграрій. Не буде трейдера — не буде багатого фермера.

Потрібно враховувати, що трейдер не тільки закуповує зерно на експорт, але й створює весь логістичний ланцюжок. Він будує елеватори для зберігання зерна, купує вагони та автомобілі-зерновози. На світових біржах намагається взяти з покупців максимальну ціну і принести її в Україну, щоб тут дати змогу заробити вже аграрію. 

Якщо на ринку буде знищена здорова конкуренція між трейдерами, то й аграрій отримає малу ціну за свій товар.

Тому, якщо дана ситуація буде продовжуватися, то «Прометей» змушений буде піти з ринку трейдинга. Але не ми одні. Підуть і світові трейдери.

На ринку не буде конкуренції і український аграрій задешево змушений бути продавати зерно на тіньовому ринку.

Які шляхи вирішення проблеми?

Звісно, та політика держави, яка сьогодні направлена на підтримку аграріїв, зокрема, і кредити на посівну — це гарна практика, яка викликає тільки повагу. Але відмовлятися від трейдингу — це погана практика.

???? Держава повинні чітко усвідомити: аграрій сам не зможе продати зерно. Він не зможе самотужки у воєнний час вирішити всі логістичні питання.

Тому, що сьогодні потрібно зробити? По-перше, в цій ситуації державі необхідно  знайти можливість виконати всі боргові зобов’язання перед трейдерами. Це дасть потужний поштовх для пожвавлення агросектору.  По-друге, потрібно розпочати перевірки, щоб і надалі відшкодовувати експортерам ПДВ.

Бо, якщо ми зараз знищимо агросектор, то будемо в кінці-кінців імпортувати зерно, як це було у 90-х роках.



Перегляди: 9
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: