НОВИНИ

Стало відомо, чому впала ціна на українську соняшникову олію

26.11.2020 15:32
олия-920x652

Після бурхливого зростання закупівельних цін на соняшник до рекордних 19500-20000 грн/т з доставкою на завод, з вівторка вони почали знижуватися під тиском коригування цін на сою та рослинні олії на світових ринках. Про це повідомляють аналітики електронної зернової біржі ГрейнТрейд, пише agronews.ua.

Ціни на українську соняшникову олію опустилися до 1140-1160 $/т FOB слідом за падінням сусідніх ринків рослинних олій. Навіть зростання нафтових котирувань за останні три дні на 8-10% не змогло підтримати ціни на пальмову та соєву олію, які використовуються у виробництві біодизеля, оскільки це зростання має спекулятивний характер та обумовлене активізацією процесу передавання влади новому президенту США та формуванням владної команди.

Вчора на тлі зростання цін на нафту ф’ючерси на пальмову олію на біржі в Малайзії виросли на 1% до 3285 рінггитів/т або 804,16 $/т, проте загалом за тиждень вони втратили 2,4% внаслідок зниження темпів експорту.

За даними сюрвейєрської компанії Amspec, протягом 1-25 листопада експорт пальмової олії з Малайзії знизився у порівнянні з відповідним періодом жовтня на 18,9% до 1,145 млн т, хоча експерти прогнозували зниження на 9%.

Ф’ючерси на соєву олію на біржі в США вчора торгувалися по 833 $/т, оскільки трейдери фіксували прибутки напередодні тривалих вихідних з нагоди Дня Подяки, який сьогодні святкують в країні. Прогнозована на наступний тиждень суха погода в Бразилії підтримає найближчим часом ціни на сою та соєву олію.

Зростання товарних та фондових ринків США на новині про вакцину від короновірусу може зупинити статистика захворюваності та смертності, яка продовжує бити рекорди. Наразі у США інфіковані 12,7 млн людей, з яких померло 262 тис осіб. Минулої доби у світі померли від короновірусу 12 тис людей, зокрема у США 2,3 тис осіб, а загалом з початку пандемії у світі померли від Covid-19 1,425 млн людей.

Масова вакцинація розпочнеться не раніше, ніж через 5-6 місяців, тому вплив короновірусу на світові ринки незабаром може знову посилитись.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: