ВАЖЛИВО

Чому в Україні необхідно запровадити єдиний Земельний кодекс

25.06.2021 10:35
Screenshot_4

В Україні існує дивна ситуація, при якій діє Земельний кодекс і ще 13 інших законів, які регулюють дуже багато речей – від безкоштовної приватизації до державної експертизи землевпорядної документації, окремо регулюються кадастри і так далі. Звичайно, що це призводить до великого конфлікту норм і складного розуміння і читання земельного законодавства. Про це під час IV Агрополітичного форуму в рамках 33-ї Міжнародної агропромислової виставки AGRO-2021 ексклюзивно для agronews.ua розповів народний депутат України, Голова підкомітету з питань місцевих податків і зборів Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Мар’ян Заблоцький.

В Україні існує 20 різних кодексів, якими передбачено виключне право регулювання відповідними відносинами. Земельний кодекс в цьому плані є винятком, тому що земельні відносини регулюються ще і 13 іншими законами.

“Власне, після того, як ми прийняли 2194, а також скасували земельний мораторій, більшість існуючих земельних проблем було вирішено. Але, думаю, що нам ще потрібно дати принаймні один рік часу, щоб подивитись, які були проблеми з імплементацією закону про децентралізацію, який вводить більше 20 000 нових слів у земельне законодавство, і згодом вийти на просту, легшу редакцію Земельного кодексу, яка була б виключною”, – розповідає Мар’ян Заблоцький.

Народний депутат впевнений, що це була б наступна фундаментальна робота, яка б вдосконалила та спростила земельне законодавство України.

“І я мрію, що до кінця цієї каденції ми подамо виняткову редакцію Земельного кодексу. Тобто по аналогії з іншими виключними кодексами”, – зауважує він.

На думку Заблоцького, для розробки єдиної редакції Земельного кодексу необхідно ще приблизно рік для аналізу проблем, які ще лишились у земельних відносинах.

Єдина редакція також спростить вирішення земельних питань для громадян і здешевить послуги юристів. Тому що, очевидно, що чим заплутаніше законодавство, тим менше профільних спеціалістів і тим дорожче їх послуги.

“Над 2194 я працював 8 років. Сподіваюся, що робота над новою редакцією Земельного кодексу буде швидшою. Це такий мій майбутній амбітний проект”, – підсумовує Мар’ян Заблоцький.

Читайте також: в Україні знищать тіньовий ринок зерна.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: