ВАЖЛИВО

Стало відомо, чому в Україні курятина дорожча ніж в країнах ЄС

16.02.2022 12:04
bdd7b9bf8343e99465ff0d7cba54f52f66a517cd-2

Незважаючи на провідні позиції України з експорту курятини у світі, на внутрішньому ринку цей продукт є дорожчим, ніж у сусідніх країнах ЄС. Про це повідомляє delo.ua, пише agronews.ua.

В січні Україна увійшла до топ-10 світових постачальників курятини, посівши шосте місце. За підсумками 2021 року українські виробники курятини експортували понад 4 млн. тонн продукції. При цьому на внутрішньому ринку курятина сьогодні коштує дорожче, ніж у сусідніх країнах ЄС.Взимку 2021/22 року вартість 1 кг курячої тушки становила в Україні 2,3 євро.

Водночас у Польщі – 1,95 євро, Угорщини – 2,01 євро. У Румунії в січні 1 кг курячої тушки коштував 2 євро. Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин назвав кілька причин, з яких у Польщі курятина та інші продукти дешевші, ніж в Україні. 

За словами експерта, по-перше, у українського виробника витрати на виробництво товарів вищі, ніж у поляків. У Польщі є досить високі дотації на аграрне виробництво — 60% витрат на нього компенсує держава. У Польщі фермеру виділяють 300 євро на гектар для вирощування агропродукції, великої рогатої худоби та виробництво певних видів сільськогосподарської продукції. В Україні цього немає, відповідно, собівартість виробництва агропродукції, у тому числі й курятини, у нас вища. А це, у свою чергу, позначається на її вартості для кінцевого споживача. 

По-друге, Польща та інші країни ЄС захищають інтереси місцевого виробника і встановлюють жорсткі квоти на експорт продуктів харчування. Це передбачено у договорі про вільну торгівлю з ЄС та допомагає знизити конкуренцію, а також уникнути демпінгу цін, що веде до зниження вартості продукту. За словами Олега Пендзина, із січня цього року в країнах ЄС на продаж усіх продуктів харчування запровадили нульову ставку ПДВ.

Також цього року європейці знизили ПДВ на пальне до 5%. В Україні ставка ПДВ і для пальноого, і для продуктів харчування, як і раніше, становить 20%, що, звичайно ж, впливає на вартість продукції для кінцевого споживача. 

В УКАБ вважають, що драйвером подорожчання курятини стало зростання цін на корми, що становлять 60-70% собівартості виробництва м’яса курки. Так, ціни на зерно на українському ринку за останні два роки зросли на 50%. Але через відсутність дотацій селяни свої витрати закладають у вартість товару.

Читайте також: В Україні проведуть вебінар для керівників громад щодо Закону № 5600.



Перегляди: 15
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: