ВАЖЛИВО

Стало відомо, чому Україна залишилася без власної картоплі

17.11.2021 08:25
58a4c8f873591-4a1daf_1200-14840

В українських супермаркетах часто можна зустріти імпортовану з Єгипту, Ізраїлю чи інших країн картоплю, бо промислове виробництво цього овочу у нас становить лише 10% усього урожаю по країні, решту вирощують приватно. Про це повідомляє Главком, пише agronews.ua.

До того ж немає професійних сховищ, тож дешевше картоплю привезти з-за кордону, розповів директор Інституту картоплярства, кандидат сільськогосподарських наук Микола Фурдига.

«Де дешевше – звідти і везуть. У міжсезоння всі хочуть їсти нормальну картоплю. А у нас практично вся вона вирощена у присадибному господарстві, немає нормальних професійних сховищ. Ось і купуємо в Азербайджані, Єгипті, Алжирі, Ізраїлі. Слід зазначити, що чорнозем – це не найкращий ґрунт для картоплі. Ось пройшов дощ, а потім довго нема вологи – і все. Бульби виходять як у броні, не ростуть. Так що краще піщані ґрунти», – наголосив науковець.

Також Фурдига повідомив, що немає нічого у поганого у митій картоплі, яку часто продають супермаркети. На якість бульби це не впливає.

«У цьому жодного негативу немає – це ж не фрукти, які після миття можуть почати псуватися. Тим паче існує не тільки мокре миття, а й сухе – спеціальними щітками обробляють. Просто покращується зовнішній вигляд, щоб краще продавалася. А якщо в супермаркетах продають картоплю з налиплими грудками землі – це просто для економії», – застеріг фахівець.

Читайте також: В Україні знову подорожчає хліб.



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: