НОВИНИ

Стало відомо, чому українським фермерам варто вирощувати батат

03.11.2019 08:29
3ce038c07ada4cc8d61565b2a57707a4


Аналітики компанії Pro Capital Investment, в процесі проведення маркетингових досліджень на різних ринках, підвищену увагу приділяють пошуку незаповнених ніш, в яких можна отримати найбільший економічний ефект. Однією з таких ніш є вирощування поки ще екзотичного для України овоча – батата, пише pro-consulting.ua.

Господарями українських полів по праву вважаються пшениця, кукурудза, соняшник, картопля та інші звичні нашому шлунку сільськогосподарські культури. Батат боязко зайшов на український сільськогосподарський ринок в 2017 році, давши тим, хто зацікавився ним всього 20 тонн врожаю – крапля в морі в порівнянні з тією ж картоплею, якої збирається по 140 кг на кожного жителя нашої країни. Однак, апетит приходить під час їжі, і вітчизняним аграріям вдалося розкуштувати переваги батата, тому що в 2018 році його було зібрано вже 190 тонн.

Що ж такого особливо в цьому овочі, ще званому солодкою картоплею?

Виявляється, батат популярний у всьому світі, особливо в країнах з посушливим кліматом, де погано ростуть інші культури. Батат мало п’є і прекрасно росте на бідних ґрунтах. Єдине, чого йому потрібно багато, так це сонячного світла. Споживчі властивості батату вище всяких похвал. Його варять, тушкують, печуть, як і картоплю, але його можна вживати і в сирому вигляді – робити салати, а також десерти, джеми, варення і сотні інших страв.

Крім того, бабат містить велику кількість антиоксидантів, глюкози, фруктози і сахарози, одночасно маючи глікемічний індекс у півтора рази менший, ніж печена картопля. Тобто, при вживанні батату знижений ризик розвитку діабету, невипадково він входить до складу багатьох лікувальних дієт.

Ось такий універсальний овоч можна вирощувати на землях України, особливо в її південних регіонах. Це заняття стає перспективним з урахуванням розвитку попиту на батат і на нашому внутрішньому ринку, і на ринку Євросоюзу.

Звичайно, при поточному обсязі виробництва, в Україні важко зібрати повноцінну партію для продажу за кордон. Здається, що це тимчасові труднощі, тим більше, що бататом зацікавився Інститут овочівництва і баштанництва НААН України, і вже навіть з’явилися вітчизняні сорти цієї культури, такі як «Вінницький рожевий» і «Дружківський».

Традиційно, в максимальному виграші будуть ті фермери, хто прийде на бататовий ринок в числі перших, так як з ростом валового збору ціни на нього неминуче знизяться.



Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: