НОВИНИ

Стало відомо, чому Україна знизила експорт заморожених ягід

15.10.2019 10:48
44afae34ce82f272dcdd0b9fab3af503_01_kak_zamorozit_yagody_pravilno_depositphotos_51439215_m

Обсяг експорту українських заморожених ягід і фруктів за період з червня по вересень 2019 року включно знизився на 14,2%. Про це повідомляє East-Fruit.

При цьому, за рахунок деякого відновлення цін на заморозку, зниження експорту у вартісному вимірі було менш значним і склало 11%.

«Масове знищення плантацій малини після 2 років з низькими закупівельними цінами призвело до різкого скорочення пропозиції сировини для заморозки в 2019 р Низькі ціни на малину в 2017-2018 рр. стимулювали значний приріст інвестицій в заморозку ягід в тих регіонах, де вони масово вирощуються. Тому вийшов цікавий момент – з одного боку пропозицію різко впало, а з іншого боку, попит різко зріс, що призвело до різкого збільшення ціни на малину в Україні в липні-вересні 2019 г. », – зазначив економіст інвестиційного відділу The Food and Agriculture Organization Андрій Ярмак.

Згідно з повідомленням, зростання цін на малину прогнозувався ще до початку сезону, коли стало очевидно, що дуже багато аграріїв насправді позбулися плантацій цієї ягідної культури. І це при тому, що малину можна продуктивно використовувати близько семи сезонів.

Більш висока ціна на малину привела до того, що дуже багато заморозчікі не змогли виконати плани із закупівлі сировини і змушені були різко знизити виробництво. При цьому світові ціни на заморожену малину виросли не дуже суттєво, тому багато переробників побоювалися закуповувати дорогу малину, побоюючись того, що не зможуть на ній заробити.

Аналітики вказали, що виробники, які орієнтувалися на продаж малини для потреб заморозки, в цілому залишилися задоволені йдуть сезоном. Рентабельність бізнесу з вирощування малини для переробки в Україні знову стала прийнятною. Прибутковість же малини для свіжого ринку була ще вище, адже відпускні ціни садівників на якісну малину, найчастіше, перевищували $ 2 за кг. Ті ж виробники, які здійснювали доставку продукції безпосередньо споживачам, заробили значно більше, тому що роздрібна ціна на малину зросла більш ніж удвічі в порівнянні з 2018 року

«На даний момент кооперативних проектів по заморожуванню в країні немає. Більшість же тих потужностей по шокового заморожування, які побудовані в країні (за рідкісним винятком) за останні роки, не відповідають навіть мінімальним критеріям ефективного підприємства. Вони використовують, переважно, найдешевші і примітивні технології, мають дуже маленьку потужність і проблеми із забезпеченням і гарантуванням безпеки продукції. І навіть при низькій потужності, такі підприємства, найчастіше, мають проблеми із забезпеченням сировиною, а значить неефективно використовують наявні потужності. Все це негативно відбивається на цінах і економіці бізнесу з заморожування ягід », – розповів Андрій Ярмак.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: