АНАЛІТИКА

Стало відомо, чому скорочується виробництво українського гороху

23.06.2020 07:32
gorokh-bolero-05-kg-semyan-66117955633210

Зниження виробництва гороху в Україні обумовлено зменшенням обсягу імпорту з боку Індії. Та навіть збільшення експортних поставок вітчизняного гороху до країн ЄС, у наслідок впровадження режиму вільної торгівлі, не перекрило втрати через низькі закупівельні об’єми цієї країни. Про це повідомляє ambarexport, пише agronews.ua.

В 2018/19 МР частка Європейського Союзу в українському експорті бобової досягла 60%. Правда, зафіксувати такі досягнення не вдалося.

У 2019/20 МР темпи експорту в ЄС сповільнилися. З липня по листопад 2019 року частка Європейського Союзу в українському експорті гороху знизилася до 37%, проти 58% у попередньому періоді. Зате знову збільшилася частка Індії, щоправда, тільки на 4% – з 11 до 15%.

Обсяг експорту гороху з України протягом липня-листопада 2019 року становив 283,2 тис. т, що на 23% менше, порівняно з досліджуваним періодом попереднього року.

Ціна на горох в портах формуються під впливом ринкових інструментів попиту і пропозиції шляхом переговорів продавців із покупцями. При формуванні цін враховується тип, умови і терміни поставки. Звісно продовольчий горох, порівнюючи з фуражним, має більш високу ціну. Іноді культуру вирощують під укладені контракти – у такому разі вартість найчастіше визначена заздалегідь.

Закупівельна ціна гороху за тонну також залежить від поточної вартості інших альтернативних зернових та зернобобових культур. Крім того, вартість коливається регіонально.

Експерти вважають, що головним ціноутворювачем на бобовому ринку в найближчі 3 роки, як і раніше, буде Індія. Всього лише один тимчасовий дозвіл на імпорт підняв ціну на горох на 50 доларів за тонну. Тому в експортерів є кілька варіантів дій: або змиритися з ринковою маніпуляцією, або вкладати кошти в переробку бобових.

Нагадаємо, Україна стрімко наростила експорт соняшникової олії в країни Азії.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: