ГОЛОВНЕ

Стало відомо, чому рекордно дорожчають овочі

25.01.2019 10:54

В Україні з початку тижня на 10% подорожчала картопля. На гуртових ринках залежно від якості кілограм коштує 6,5-7 грн. Торік ціна була меншою вдвічі, розповіла Gazeta.ua експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман.

“Це друга хвиля подорожчання картоплі від початку січня. Зараз вона коштує найдорожче за 10 років. Ціна зростатиме далі. Водночас у сусідніх країнах картопля коштує дорожче, ніж у нас. Наприклад, у Польщі ціна вища на 30%. Тому в Україні продають вітчизяну продукцію”, – говорить експерт.

У Європі тотальний неврожай овочів борщового набору через аномальну спеку влітку.

“Україна не може продавати картоплю у країни Європи через невідповідність санітарним нормам. Водночас цьогоріч пропозиція на ринку України порівняно з попередніми роками була меншою. На врожай вплинула посуха у центральних і південних регіонах. Крім того, останні роки комерційний сектор суттєво скоротив площі під картоплю. З початку 2019-го картопля дорожчала через проблеми з доставкою. Це пов’язано з похолоданням і сніговими заметами”, – наголошує Тетяна Гетьман.

За її словами, некраща ситуація з цибулею. У гурті кілограм коштує 16-17 грн. На ринку торгують переважно продукцією з країн середньої Азії.

“Імпортери вже зреагували на зростання цін. Планують збільшити поставки найближчим часом. Тому незабаром цибуля може подешевшати. Крім того, ціна впаде, коли фермери почнуть продавати вітчизняну продукцію. Їм потрібні будуть гроші, щоб підготуватися до наступного сезону”, – зазначає експерт.

Серед усіх овочів борщового набору найкраща ситуація з морквою. Її посадили багато. Крім того, у сховищах ще достатньо коренеплодів. Сьогодні кілограм у середньому коштує 7-10 грн. Ціна знизилася через появу на ринку відносно дешевої не відібраної та немитої моркви.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: