АНАЛІТИКА

Стало відомо, чому продовжують зростати ціни на кукурудзу

12.01.2021 08:08
Screenshot_3

Посушлива погода в Аргентині продовжує підтримувати ціни на сою та кукурудзу, оскільки стан посівів значно гірший, ніж торік. Тому кількість опадів у січні буде критично важливою для майбутнього врожаю. Про це повідомляє graintrade, пише agronews.ua.

Цього тижня в країні пройдуть незначні дощі, які не зможуть покращити стан посівів, через що аналітики вкотре знизили прогнози врожаю.

Влада Аргентини пообіцяла скасувати заборону на експорт кукурудзи до 1 березня, що найближчим часом дещо знизить світові ціни.

Температура води в Тихому океані внаслідок явища Ла Ніньо на 1-2 градуси перевищує норму, через що на півдні Бразилії, в Аргентині, Південних Рівнинах та заході Середнього Заходу панує посушлива погода, яка залишається основним чинником підтримки цін.

З початку року на біржі в Чикаго ф’ючерси на кукурудзу виросли на 6% та перетнули психологічний рівень 5 $/бушель або 196,8 $/т, проте березневі ф’ючерси у п’ятницю опустилися до 195,5 $/т.

На тлі обмеження експорту з Аргентини та високих цін на українську кукурудзу найбільш конкурентоспроможною протягом найближчих місяців буде американська кукурудза, що активізує закупівлю трейдерами ф’ючерсів.

Тривалі вихідні в Україні зменшили кількість пропозицій на світовому ринку, оскільки продавці активізують продажі не раніше 15-20 січня. Внаслідок цього ціни попиту виросли до 240 $/т FOB, тоді як ціни пропозицій на найближчі поставки сягнули 245-250 $/т FOB. У портах України на тлі дефіциту пропозицій ціни попиту на кукурудзу минулого тижня виросли до 223-230 $/т або 7550-7700 грн/т.

Завтрашній баланс попиту та пропозиції від USDA, в якому будуть відкориговані прогнози виробництва кукурудзи у Південній Америці та уточнений баланс для США, може суттєво вплинути на ціни.

За усередненими оцінками проведеного Reuters опитування аналітиків, прогноз виробництва для США буде зменшений, а прогноз експорту залишиться на рівні 67 млн т, внаслідок чого оцінку кінцевих запасів знизять до 40,6 млн т. Таке коригування на тлі скорочення прогнозів врожаю у Південній Америці призведе до чергового зростання цін, внаслідок чого знизиться попит на кукурудзу.

Протягом останнього тижня 2020 року експортні продажі кукурудзи з США знизилися на 28% до 748,9 тис т, а фактичний експорт — на 30% до 1,03 млн т. Загалом у сезоні експортовано 15,2 млн т кукурудзи, тому щоб досягнути прогнозованих 67 млн т потрібно збільшити експорт до 1,5 млн т на тиждень, що імовірно лише в разі зменшення виробництва у Південній Америці.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: