НОВИНИ

Стало відомо, чому пожовтіло листя на озимій пшениці

15.11.2019 08:14
74494129_1414607865382262_1258121437122658304_n-23730

Листя озимої пшениці на полях України пожовтіло через морози, які були близько два тижнів тому, та азотне голодування. Таке пояснення дав Сергій Авраменко, доктор с.-г. наук, провідний науковий співробітник у Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН.

“Шановні колеги – аграрії! За останні дні маю багато звернень від вас з одним і тим же питанням: що сталося з пшеницею та чому пожовтіло листя?

Відповідаю: причиною стали морози, які були близько 2 тижнів тому та азотне голодування. При чому сильніше пошкодилися посіви після соняшника та на полях з великою кількістю рослинних решток, де був дефіцит азоту у грунті.

Річ у тім, що пшениця не встигла пройти загартування і накопичити необхідні для зимівлі вуглеводи, адже для цього потрібне ТРИВАЛЕ коливання високих та низьких температур, якого не було цієї осені”, – пише Сергій Авраменко.

“Чим це виправити? У більшості випадків буде корисним осіннє підживлення азотними, а ще краще комплексними мінеральними добривами, але після їхнього внесення має бути плюсова температура як мінімум 7 днів та вологий грунт.

Швидше засвоюються добрива у рідкій формі, зокрема і по листу. Тому поспішайте, часу до морозів лишилося мало! Пошкоджені з осені посіви сильніше вражатимуться сніговою пліснявою та іншими хворобами, тому навесні не дивуйтеся сюрпризам. Усе буде добре”, – йдетьнаписав він у Facebook .


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: