НОВИНИ

Стало відомо, чому молочка буде тільки дорожчати

18.11.2021 16:16
1599306303340322374

На ринку за кілограм вершкового масла зараз просять 250 грн, домашнього сиру – 120 грн. І це – не межа, каже експерт з аграрної економіки Леонід Тулуш, оскільки ціна на молочну сировину зросла щонайменше на 10%, і вона не знижувалася навіть у високий сезон. Про це повідомляє ФАКТИ, пише agronews.ua.

– Кожного року влітку ціна просідає. Глибина просідання різна – 10-15%, але цього року не було ані відсотка. З липня пішло подорожчання. Якщо раніше можна було купити за 10-10,2 грн молоко, сировину, зараз за 11 грн гатунок екстра продається – це мінімум, – пояснив експерт.

З початку 2021 року вартість літра молока в Україні зросла майже на 3 грн, а твердого сиру – більше ніж на 40 грн. Навіть улітку, коли молочні продукти традиційно дешевшають, ціна не просіла. Чому так і що буде далі з вартістю молочних продуктів найближчим часом, розповідають експерти.

За останній рік поголів’я корів в Україні скоротилося майже на 6%, бо домогосподарства не хочуть тримати цих тварин через низькі закупівельні ціни на молоко, зменшення пасовищ та високі витрати на саме виробництво.

– Левову частку становлять затрати на корми. У собівартості виробництва сирого молока десь близько 50% належить саме кормам. Далі – енергоносії та оплата праці, – пояснив аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць.

Здорожчання виробництва молока відчула на собі й фермерка Людмила Скорба. За її словами, має у господарстві 24 корови, але доїться лише одна. Інші почнуть доїтися лише у лютому після отелення.

– На літр молока йдуть дуже великі затрати. Я, наприклад, не можу на 100% забезпечити своє поголів’я. Для того, щоб корову утримувати зимою, треба набагато більше грошей, ніж ми можемо потягнути. Воно не дорожчає, це просто люди не знають ціни цьому молоку, – каже Скорба.

Водночас великі виробники молока запевняюь, що не все так погано. У промислових масштабах поголів’я вже починає збільшуватись. Тож найближчим часом молочні продукти хоч і дорожчатимуть, утім, не так сильно.

– Зростання спостерігатиметься в межах 1,5-2%, це за найбільш оптимістичними прогнозами, – запевняє Андрієць.

Читайте також: Стало відомо, чи вийде Україна в десятку світових лідерів виробництва молока.



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: