НОВИНИ

Стало відомо, чому фермери в екстреному режимі будують склади

30.08.2022 14:16
fermeri-v-ekstrenomu-rezhimi-buduyut

Фермерське господарство Вадима Сав’юка працює на 50 га у селі Новина-Добрятинська неподалік Млинова. Нині фермер адаптує його до актуальних потреб, зважаючи на те, що поки зібрати урожай вдасться не на усій території України. Про це  повідомляє «Суспільне», пише agronews.ua.

Цьогоріч найбільше площ віддали під овочеві культури. Такому рішенню, за словами фермера, сприяли і обставини воєнного часу.

«У зв’язку із ситуацією, що цього року картопляні регіони потрапили під тимчасову окупацію (Чернігівська, Сумська, Київська область), ми трошки залишили картоплі, хоча хотіли відмовитися. А моркву, буряк щорічно садимо — 3,5-4 га. Ввели горох у сівозміну як культуру, що потребує менше добрив», — розповідає Вадим Сав’юк.

Проблем в українських фермерів, за його словами, цьогоріч не бракувало. Це і нестача пального в умовах посівної, і здорожчання мінеральних добрив, і суха холодна весна. 

На відміну від овочів, ціни на зерно впали нижче за його собівартість. Зважаючи на це, як зазначає Вадим Сав’юк, високий врожай збіжжя для його господарства метою не був. Зібрали достатньо, але вирішили притримати до кращих часів.

«Зерно плануємо зберігати. В екстреному режимі будуємо склад. Зараз на овочевому складі тимчасово на плівку висипали зерно пшениці, ячменю, горох. Добудуємо зерносклад і перевеземо туди. Будемо чекати ясності —коли нам запропонують за наш урожай адекватну ціну, скільки він коштує насправді», — додає фермер.

За словами Вадима Сав’юка, в умовах воєнного часу в його господарстві добре вродили, зокрема, кукурудза і кавуни. Каже, на ринку ця продукція вже знайшла стабільний попит.



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: