НОВИНИ

Стало відомо, чому фермери Одещини втрачають майже весь врожай винограду

16.12.2021 16:01
kitayskiy_vinograd

Безсніжні зими, сильні морози, нестабільні весни із заморозками, періоди спеки та затяжних дощів роблять виноградарство на Одещині непередбачуваним. Сильні дощі після спеки призвели до розтріскування ягід винограду та втрати 85% урожаю. Про це повідомляє AgroTimes, пише agronews.ua.

Про це розповіла фермерка Віра Попаз під час прес-конференції «Фермер-клімат: як не програти цю битву». Прес-конференція була організована Українським проєктом бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP). В ході обговорення клієнти UHBDP представили приголомшливі факти втручання клімату в плодоовочевий бізнес на півдні України.

«Раніше в нас були сніжні зими, за якими йшла спокійна весна. Ми були певні, що отримали вологу, чекали на поступовий розвиток культур, які вирощуємо. Заморозки були рідкістю. Збирали 16 т винограду, добрі врожаї плодових культур. В останні 10 років зими в нас зазвичай безсніжні, температура може опускатися до мінус 30 °С. Весни –– нестабільні, в кінці квітня – на початку травня мало не щороку маємо заморозки, – сказала Віра Попаз.
Та навіть улітку фермери й рослини не знають спокою:

«В останні два роки дивишся на термометр – і очам не віриш: температура сягає 40–45 °С, – відзначила фермерка. – Спека може тривати місяць-півтора, а за нею іде період рясних дощів тривалістю 6–10 днів. Рослини, що адаптувалися до спеки, не можуть швидко адаптуватися до різкого підвищення вологості, хоча ми їх і поливаємо, і підживлюємо. У 2021 році ми втратили через це до 85% врожаю винограду, ягоди розтріскувалися через надмірну кількість опадів і псувалися. Окрім винограду, сильно постраждали томати й черешні». 

Віра Попаз є головою СК «РесурсКомпаніКубей» в Одеській області, вона  вже 40 років займається агробізнесом. Маючи досвід завідування виробництвом винного заводу, жінка створила кооператив, щоби розв’язати проблеми громади села Кубей Одеської області.

Нині у власності кооперативу 30 га землі, на яких вирощують овочі, фрукти, виноград і ягоди. Через несприятливі погодні умови врожайність впала, тож фермери хочуть встановити теплиці й поступово переходити в закритий грунт. Однак самотужки такі проєкти реалізовувати членам кооперативу складно, тож вони сподіваються на допомогу держави й грантових проєктів, зокрема UHBDP.

Під час прес-конференції для вирішення економічних проблем, викликаних зміною клімату, проєкт UHBDP представив спеціалізований навчальний курс «Зміна клімату та малий агробізнес», що є практичною дорожньою картою для агровиробників, консультантів-дорадників, сервіс-фірм та фінансових установ. Пройти курс можна безкоштовно після реєстрації на порталі uhbdp.org

Читайте також: Близько 63% українців вважають реформу децентралізації потрібною.



Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: