ВАЖЛИВО

Чому фермери бояться співпрацювати з супермаркетами

19.11.2021 14:05
20181005-fermer

Абсолютна більшість фермерів в Україні, незалежно від розміру, не хоче зв’язуватися з мережами супермаркетів. Вони надають перевагу продавати продукцію дешевше, але оптом та посередникам, які самі займаються всіма питаннями доопрацювання, сортування та пакування фруктів та овочів відповідно до потреб супермаркетів, а також їх доставкою. Про це повідомляє east-fruit.com, пише agronews.ua.

Зауважимо, що головними причинами, з яких садівники, картоплярі та овочі не хочуть працювати безпосередньо з супермаркетами, є наступні:

  • надто високі вимоги до якості та упаковки продукції;
  • тривалий період відстрочення платежу;
  • недотримання умов контрактів та затримка оплати на кілька місяців;
  • корупція серед закупників та приймачів товару; необхідність постачати великі обсяги продукції;
  • оплати за вхід до мережі та інші відрахування;
  • необхідність бути платником ПДВ (для дрібних виробників);
  • неможливість пробитися «на полицю» на тлі високої конкуренції серед бажаючих продавати в супермаркети.

За словами фахівців, багато фермерів хотіли б продавати в мережі, проте нарікають на незацікавленість мереж у їхній продукції. Головною причиною, через яку виробник хотів би працювати з мережею, є можливість отримати вищу, ніж у посередника, ціну за свою продукцію. Інша причина — це можливість реалізації великих обсягів продукції, що важливо для великих та середніх виробників. Третя — це додаткова реклама, оскільки продукція, представлена у мережі, трапляється на очі багатьом споживачам, зокрема, та оптовикам. А це можливість створити бренди та знайти нові канали збуту продукції. Однак, дрібним виробникам і справді все складніше продавати свою продукцію в мережі.

«Ми часто стикаємося з тим, що виробники приходять на зустрічі до закупівельників мереж непідготовленими. Вони нерідко не розуміють, що робить постачальника цінним партнером, очікують, що супермаркет купить всю їхню продукцію: як товар високої якості, так і „відходи“, не готові займатися доробкою, упаковкою та логістикою. При цьому, коли виробнику дають шанс постачати безпосередньо в мережу, то він, нерідко, недбало ставиться до своїх обов’язків за контрактом і, або постачає продукцію невчасно або взагалі пропускає постачання під якимось приводом, а ще частіше постачає продукцію, що не відповідає якості», — коментує Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Крім того, бувають і не зовсім сумлінні мережі супермаркетів, які, зі свого боку, не виконують умов контракту з постачальником. На жаль, в Україні таких чимало. Однак слід розуміти, що співпраця передбачає постійний пошук компромісів та обмін інформацією між партнерами. «Тому я радий бачити, що деякі виробники, яким ми 15 років тому допомагали зайти в мережі, досі працюють із цими мережами, істотно збільшивши обсяги свого бізнесу за ці роки», — підкреслює Ярмак.

Так, Українська плодоовочева асоціація незабаром презентує торговельну платформу, яка вже працює на кооперативних принципах і дозволить будь-якому бажаючому фермеру без проблем вийти у провідні мережі супермаркетів.

«Відповідно, дрібні та середні виробники, якщо у них і справді є бажання працювати з мережами супермаркетів, мають можливості для такої співпраці. Насамперед — це кооперація, яка, як бачимо, вже працює та дає результати. У перший же рік роботи торгова платформа УПОА змогла експортувати українську продукцію до більш ніж 20 країн світу та поставити фрукти у такі мережі як АТБ, „Сільпо“, „Метро“ та „Варус“», — підсумовує економіст.

Читайте також: Стало відомо, вирощування якої культури дає прибуток $3700/га.



Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: