ВАЖЛИВО

Стало відомо, чому аграрії активно продають майбутній урожай

21.01.2022 15:27
381156_1

Учасники аграрного ринку України перетнули екватор 2021/22 МР, і наразі їх турбують питання реалізації залишків врожаю-2021 та проведення форвардних продажів врожаю-2022. Про це повідомляє graintrade, пише agronews.ua.

Наразі сільгоспвиробники активно розпродують майбутній врожай, проте стримують продажі старого та реалізують його окремими партіями в разі потреби в коштах на тлі стрімкої девальвації гривні та в очікуванні зростання цін. Водночас покупці сподіваються на зміцнення гривні та не поспішають піднімати ціни.

«Обмежені у часі та пропозиції виробники, враховуючи сезонність формування цін на міндобрива, купують їх за арбітражним методом, тобто одночасно проводять продаж майбутнього врожаю та закуповують для нього добрива», — зазначають у повідомленні.

За даними брокерів SPIKE BROKERS, найкращу ціну отримали ті продавці, які швидко повернулися на ринок після свят. Якщо станом на 4 січня форвардні ціни на пшеницю врожаю-2022 з поставкою у серпні — вересні складали 282/277/267 $/т СРТ-порт, то вже 14 січня вони опустилися до 272/269/252 $/т.

Наразі найбільш привабливими для форвардних продажів є такі культури:

????пшениця, за поставки якої у серпні пропонують 265-275 $/т,

????кукурудза, за яку пропонують 240 $/т з поставкою у листопаді — грудні,

????ріпак — по 615 $/т за поставки у серпні.

Експерти вважають, що поточні форвардні ціни є дуже непоганими, проте треба розуміти, якою буде їх динаміка. 

Очікується, що у 2022 р. збережеться тенденція зростання цін на енергоресурси, що підтверджується підвищенням цін на газ та логістичних витрат, розривом ланцюгів постачання. Сильнішою стане залежність між різними ринками, наприклад, вплив ринку ресурсів та технологій на ринки зерна.

Читайте також: Чи буде Україна з міндобривами?



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: