НОВИНИ

Соняшник та ріпак можуть витіснити пшеницю з українських полів

18.06.2022 09:17
3-58335

Через воєнні дії цієї весни українські аграрії перейшли з кукурудзи на соняшник, оскільки олійне насіння важить менше на гектар, але продається дорожче. Подібний перехід може статися з пшеницею. Про це міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський розповів Reuters, пише agronews.ua.

Міністр також зазначив, що соняшник і ріпак користуються великим попитом у Європі — ці дві культури можуть витіснити пшеницю і кукурудзу.

«Усе це дуже погано для решти світу. Вони думають, що через декілька місяців буде новий урожай, а війна десь далеко, чи, може, сторони помиряться, а може, щось інше зміниться. Але що буде, коли вони прийдуть купувати зерно в липні–серпні, а їм відмовляють, або ціна сягатиме $600 за тонну?», — констатував міністр.

Так, через війну занепадає економіка, війна вже зумовила зростання ф’ючерсів на пшеницю в США та Європі до рекордно високих показників цього року. Збільшилися і фізичні ціни: Єгипет, один із найбільших імпортерів у світі, заплатив $480/т, включаючи доставку пшениці на останньому тендері, що на 41% більше, ніж до повномасштабного вторгнення росії.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: