ВАЖЛИВО

Соняшниковий концентрат українського винаходу змінить кормову індустрію Європи

16.07.2020 09:23
https://agronews.ua

Всесвітньо відома голландська компанія Schothorst Feed Research представила результати досліджень винаходи українського заводу “Потоки” – соняшникової білкового концентрату “Проглот”. Про це повідомила прес-служба компанії, пише agronews.ua.

Мета “Проглота” на світовому ринку кормів – замінити в кормах тварин соєвий шрот, в 70-80% випадків містить ГМО-білок, який негативно позначається на здоров’я тварин, а як наслідок – і на здоров’я людини.

При цьому “Проглот” не поступається соєвого шроту за вмістом білка і корисних амінокислот і прискорює набір маси у сільськогосподарських тварин.

Вчені відзначають, що український соняшниковий концентрат може мати значний вплив кормову індустрію Європи. Адже з усіх джерел білка, що використовуються для годівлі тварин, 61% представлено соєвим шротом, при цьому самозабезпеченість Європейського Союзу (ЄС) цим продуктом становить всього 3%.

В інституті Schothorst Feed Research відзначають: “щоб зменшити негативний вплив європейської м’ясної промисловості на навколишнє середовище, необхідно зробити деякі дії, такі як скорочення імпорту інгредієнтів з країн Північної та Південної Америки. Використовуваний соєвий шрот (SBM) можна замінити інгредієнтами європейського походження в кормах для тварин, що додатково може стимулювати розвиток місцевої економіки “.

Щоб визначити, чи може концентрат соняшнику повноцінно замінити соєвий шрот в раціоні бройлерів голландський інститут Schothorst Feed Research провів власне дослідження. Були приготовлені раціони з різним відсотком заміщення соєвого шроту на соняшниковий концентрат (33, 66 або 100%).

Відзначається, що бройлери, отримували стартовий раціон, в якому соєвий шрот був замінений на концентрат соняшнику мали значно більшу масу.

“На підставі результатів цього дослідження, можна зробити висновок про те, що соєвий шрот може бути повністю замінений на концентрат соняшнику, особливо в стартовому і ростовому раціонах для бройлерів породи Росс”, – йдеться в звіті інституту.

Також дослідники зазначають, що через виявлений впливу на зростання можна зробити висновок, що білок засвоюється тваринам більш ефективно при додаванні в корм концентрату соняшнику. Це пов’язано з унікальною технологією заводу “Потоки”, яка дозволяє зберегти в нативному вигляді 90,6% білка.

Читайте також: у Таїланді досліджували винайдений в Україні соняшниковий концентрат: озвучено результати.

“Проглот” був винайдений на дніпровському заводі “Потоки” спільно з вченими в 2019 році, а в лютому 2020 року вийшов на український ринок. Унікальність даного концентрату покладається в тому, що він проводиться виключно з ядра насіння соняшнику, з мінімальним вмістом лушпиння і сміття. Це дозволяє досягти високого вмісту білка (48%) і унікального хімічного складу.


Довідка: Маслоекстракційний завод «Потоки» – це українське підприємство, яке специфицируется на переробці олійних культур. Засноване в 2016 році. Станом на кінець 2019 року, потужності підприємства розраховані на переробку 1,4 тис. тонн соняшнику на добу. Підприємство розробило власний продукт – високопротеїнова соняшниковий концентрат “Проглот”, який може замінити соєвий шрот в кормах для домашніх тварин і риб.


Перегляди: 7
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: