НОВИНИ

Собівартість виробництва вина в Україні зросла на 48%

19.02.2022 15:11
139c43cdf8729a1acadd8f2560fc97d3

В Україні упродовж останніх п’яти років площі виноградників скоротились на 11%, а собівартість виробництва вина зросла на 48% у порівнянні з минулим роком. Про це повідомляє генеральний директор “Укрвинпрому” Володимир Кучеренко у Facebook, пише  agronews.ua.

“Складно повірити, що у 60-ті роки минулого століття площа виноградників у нашій державі становила 400 тис. га. Пізніше, уже в роки незалежності та до окупації Криму — 67,6 тис. га. Зараз ця цифра є майже удвічі меншою — близько 37 тис. га. Тривале скорочення площ виноградників негативно впливає і на обсяги виробництва винограду: минулого року було вирощено на 50% менше винограду, аніж у 2018 році. У результаті: зросла середня ціна реалізації винограду на виноматеріали, скоротилось виробництво вина, проте стрімко зріс імпорт виноробної продукції”, — йдеться в повідомленні.

За його словами, усі ці негативні тенденції обумовили зростання собівартості виробництва тихих вин у 2022 році у порівнянні з минулим роком на 48%.

“2021 рік виявився дуже важким для бізнесу. Зміна зовнішнього середовища та його тиск призвели до прискорення інфляційних процесів, особливо, у другій половині 2021 року. Внаслідок чого, за 2021 рік індекс цін виробників зріс до рекордних 162,3% (за даними Держстату)”, — пише Кучеренко.

Так, основними чинниками, які призвели до підвищення цін з боку виробників, є подорожчання електроенергії для підприємств, підвищення тарифів на вантажні перевезення Укрзалізницею (з серпня 2021 року) та зростання цены газа для предприятий 2022 до рекордних показників з початку опалювального сезону 2021/2022.

“У результаті, винороби потребують перегляду та оновлення мінімальних роздрібних цін на виноробну продукцію, а виноградарі — дотацій для збереження виноградних насаджень на рівні щонайменше 5 тис. грн/га. Така державна підтримка дозволить зупинити скорочення площ виноградників, забезпечити виноробні підприємства якісною вітчизняною сировиною та уникнути зменшення української виноробної продукції на внутрішньому споживчому ринку”, – йдеться в повідомленні.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: