ВАЖЛИВО

Через карантин фермери втратили ринок збуту для тепличних овочів

14.04.2020 14:02
6a1735a6c48ede6d99cc0a072094d391-730x550

Щороку саме тепер на базарах з’являється свіжа городина — огірки, капуста, редиска. В кожному селі люди живуть із продажу власноруч вирощеного, але цього року ситуація дуже сумна, пише agronews.ua з посиланням на expres.online.

Іван Бабич із села Заріччя Закарпатської області має дві великі теплиці, вирощує ранню городину.

“Саме підійшли ранні огірки. Сусід узяв частину городини, щоб продати в районі на ринку, який поки що не закрили. За цілий день майже нічого не купили – нема людей! За два тижні буде рання капуста. Де її продавати?”, – каже Іван Бабич.

“Витрати на теплиці, добрива та оплату праці робітників дуже великі, а прибутку катма. Раніше частину товару забирали постійні гуртові покупці, які потім реалізовували городину на ринках. Усі вони скасували заявки на закупівлю. Клієнти, які приїжджали до села власним транспортом і забирали товар, тепер не можуть цього зробити, бо сусідні області закрили. Скрізь блокпости, проїхати неможливо”, – додає Іван Бабич.

Любов Шриглій має шість теплиць, де вирощує квіти і розсаду.

“Уже півтора тижня, як товар мав бути на ринках, але вони закриті. Частину квітів викинула, бо зів’яли. Усіх працівників довелося звільнити. Нема чим за роботу платити. Збитки жахливі. Гуртові покупці до нас не доїжджають. Як ще продати товар – не уявляю. Багато людей мають невеличкий город біля хати і хочуть купити розсаду. Дзвонять, просять щось придумати, але я нічого не можу вдіяти”, – наголошує Любов Шриглій.

“Мені через тиждень треба буде збути три тонни ранньої капусти. Вона не може лежати у підвалі, її потрібно продати відразу. Через інтернет це робити не вдається. Висилати поштою не варіант, бо який буде стан городини? Вона просто не доїде до покупця! Ми вже готові продавати все за копійки, аби не бачити гори зіпсованої городини, в яку вклали свою працю”,- зазначає Іван Бабич.

“Заріччя постачало овочі, квіти і саджанці на ринки найбільших міст країни. Вся Україна їла наші капусту, перець, огірки та помідори, які продавали на базарах. Нині ж українські супермаркети закуповують городину за кордоном, тим часом наші, українські овочі гниють”, – каже Іван Бабич.

Фермер Павло Василенко не може опанувати емоцій. Збитки цього року будуть величезні — він навіть не брався їх підраховувати.

“Я все життя працюю на землі. Це мій хліб, і от його у мене забрали. Я завжди продавав городину на ринках. А зараз усе псується на очах… Ми також люди. Нам потрібно годувати сім’ю. У мене діти, внуки. Це будуть величезні втрати для всіх”, – зазначає Павло Василенко.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: