АГРОФОТО

Складено рейтинг найпопулярніших сортів яблук у 2020 році

08.01.2021 14:58
Lakewinds-Fall-2020-Newsletter-Social-_-Quincy-Street-Kitchen-Web-Res-60

Згідно звіту всесвітньої асоціації яблук та груш (WAPA), у США – країні, яка є найбільшим світовим експортером та споживачем яблук преміальної якості, росте популярність Космік Кріпс, спостерігається дефіцит Гали, Ред Делішез і Голден Делішез.Про це повідомляє SEEDS.org.ua, пише agronews.ua.

За обсягами виробництва яблука в США першість багато років утримував сорт Ред Делішез, проте пару років назад його обігнав сорт яблука Гала. Це обумовлено більш високою технологічністю сорту, більш коротким вегетаційним періодом і хорошим попитом як усередині країни, так і в більшості країн світу.

Крім того, сам сорт Гала постійно поліпшується, а нові клони цього сорту вже придбали майже повний червоний колір, що дуже подобається покупцям в багатьох країнах світу, особливо в Азії та на Близькому Сході.

Саме яблука сорту Гала зараз найбільше в фруктосховищ садівників США –  понад 460 тис. тонн. Однак це майже на 15% менше, ніж роком раніше на цю ж дату.

яблука сорту Гала 

Падіння запасів яблука сорту Ред Делішез було ще більш істотним –  відразу на 24% в порівнянні з минулим роком. Всього ж в сховищах США було трохи більше 400 тис. тонн яблука цього сорту на 1 листопада 2020 року.

яблука сорту Ред Делішез

На третьому місці за запасами яблука знаходиться сорт Фуджі, якого було в фруктосховищ аж 306 тис. тонн – всього на 3% менше, ніж роком раніше.

яблука сорту Фуджі

Далі йдуть Гренні Сміт і Хані крісп, запаси яких були не набагато нижче, ніж Фуджі. Але якщо яблук Гренні було на 15% менше, то запаси Ханікрісп виросли на 4% в порівнянні з 2019 роком.

А ось популярний у нас сорт яблука Голден Делішез, схоже, зовсім виходить з моди в США. Він посідає лише сьоме місце за обсягом запасів яблука в США, поступаючись навіть клубному сорту Пінк Леді. І якщо клубна «Леді» за наявністю «йде в ногу» з 2019 роком, то запаси «Голдена» нижче аж на 38%! А це означає, що експортери з Європи зможуть непогано заробити на експорті даного сорту в країни Близького Сходу, де він як і раніше входить в число найбільш популярних сортів яблука.

Не можна не звернути увагу на різкий зліт сорту Космік Крісп. Цей сорт поки можуть вирощувати тільки фермери штату Вашингтон, але його запаси в сховищах в порівнянні з минулим роком на початку листопада були в 5,3 раза вище, ніж роком раніше і вже досить об’ємними.

Очікується, що цей сорт може в найближчі роки обійти за обсягами продажів Пінк леді і Ханікрісп, а згодом може замінити Ред Делішез, як один з найбільш цікавих сортів як для внутрішнього споживача так і для експорту.

CosmicCrispApple
яблука сорту Космік Крісп

Космік Крісп поєднує в собі риси сортів Ханікрісп і Ентерпрайз, а саме текстуру і соковитість Ханікрісп і властивості тривалого зберігання Ентерпрайз. Космік Крісп в основному характеризується рівномірно забарвленою темно-червоною шкіркою, щільною твердою м’якоттю і збільшеним терміном зберігання.


Перегляди: 199
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: