НОВИНИ

Скасування мораторію на експорт лісу-кругляку завдасть удару деревообробній галузі

23.01.2022 15:55
dd-17909

В разі скасування мораторію на вивіз лісу-кругляку вітчизняні деревообробні підприємства матимуть дефіцит сировини. Про це заявив Президент асоціації деревообробних, меблевих підприємств та організацій Юрій Медведєв. Про це повідомляє  Главком, пише  agronews.ua.

«У першу чергу постраждають ЧП, малі підприємства. У нас же з великих підприємств, в принципі, тільки заводи ДСП, і то їх не можна назвати, бо там чисельність 350-400 осіб. А малий бізнес – у карпатському регіоні. Вони й зараз страждають, адже ресурсу не вистачає», – розповів Медведєв.

На його думку, деревина не повинна вивозитись з країни, оскільки це дуже цінний ресурс, і він має перероблятись в Україні та експортуватись у вигляді готової продукції.

Він також спростував аргумент прихильників скасування мораторію на вивіз лісу-кругляку, які стверджують, що немає підстав хвилюватись, що ліс почнуть масово вивозити, бо ціни на нього у нас вищі, ніж в Європі.

«Сьогодні так. Але ж ціна поміняється, буде паритет цін, і повезуть. Україна не багата на сировину, ресурси обмежені, тому експортувати в круглому вигляді, якщо у нас є переробка. Те, що Україна заготовлює, а це порядку 18-20 мільйонів кубічних метрів деревини в рік, то деревообробка в стані це переробити», – пояснив Мєдвєдєв і закликав депутатів долучити представників деревообробної промисловості до роботи над законопроектом №4197-д, щоб внести всі необхідні поправки до другого читання.

Нагадаємо, у 2015 році Україна заборонила експорт необробленої деревини (лісу-кругляку) на 10 років. Проте вересні 2021 року у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №4197-д про ринок деревини, у якому є пункт про зняття мораторію на експорт.

Натомість віце-президент професійної асоціації екологів України Валентин Щербина заявив, що Україна має не лише зберегти, а й посилити мораторій на експорт лісу-кругляка, а також посилити боротьбу з нелегальним вивозом сировини, адже внаслідок такого вивезення Україна втрачає не лише екоресурс, а й бюджетні надходження.

Читайте також: ДПЗКУ має припинити своє існування



Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: