ВАЖЛИВО

Новий скандал у Фонді держмайна: «розпродаж» земель агропідприємства

11.03.2020 15:07
1d2ea4ca00179fcf72098c8baa6e6387

Керівництво Центру сертифікації та експертизи насіння і посадкового матеріалу підозрюється в незаконній передачі третім особам тисяч гектарів землі. З лютого 2020 року держпідприємство передано з управління Мінекономрозвитку до Фонду держмайна для подальшої приватизації. Повідомляє Agronews.

Керівництво Центру сертифікації незаконно використовує тисячі гектар без документів. Стало відомо, що державне підприємство не забезпечило належного переоформлення прав користування на земельні ділянки після реорганізації сортодослідних станцій.

Крім того, використання земельних ділянок здійснюється не за цільовим призначенням.

Земельні ділянки передбачені для навчальних та дослідних цілей, впровадження передового досвіду, мали б використовуватися для вітчизняної науки. Але використовуються для товарного сільськогосподарського виробництва та незаконно передаються у користування агрохолдингам.

Земельний банк підприємства налічує близько 18 тисяч гектарів в різних областях України. Однак, замість підготовки Центру до приватизації, належні йому землі за відкати передають в оренду з фінансовим збитком для держави.

Також директор Центру Василь Сахненко, його заступник В’ячеслав Білоус за участю посадових осіб Фонду держмайна намагаються змінити цільове призначення земель, щоб прикрити незаконність угод по «оренді» і можливе розбазарювання земель до приватизації. За даним фактом відкрито кримінальне провадження, номер в Єдиному ре-ЄУТР досудових розслідувань – 42020100000000072.

«Відбуваються дії по підписанню свідомо невигідних угод відносно надання послуг та поставки товарів з підприємствами, які мають ознаки фіктивності, а також за цінами нижче ринкових, що фактично призведе до недоотримання прибутку державним підприємством в особливо великих розмірах», – йдеться у кримінальній справі.

За даними «Опендатабот», станом на 1 лютого 2020 року Центр сертифікації має податковий борг в сумі 5,7 млн ​​грн. Станом на 11 березня 2020 року борг із зарплати – 40,9 тис. грн.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: