АГРОВІДЕО

Штрафи за зберігання пального для аграріїв повністю відміняти не можна – Воробей

01.03.2021 19:10
b4e07f5-benz-uzhgorod.net

Сьогодні під головуванням заступника міністра Мінекономрозвитку Тараса Висоцького відбулось чергове засідання з оперативного вирішення питань, пов’язаних з оподаткуванням в аграрному секторі. Однією із головних тем було обговорення питань щодо діючого законодавства з ліцензування зберігання пального. Цікаву позицію висловила заступниця Міністра фінансів України Воробей Світлана Іванівна, повідомляє agronews.ua.

У засіданні робочої групи агроподаткового штабу щодо проблемних питань взаємодії з територіальними податковими органами в частині дотримання сільгосптоваровиробниками норм законодавства з ліцензування зберігання пального взяли участь керівництво Мінекономіки, Мінагрополітики, Мінфіну, ДПС, представників профільних аграрних асоціацій, громадських об’єднань та інші.

Нагадаємо, аграрії вимагають скасування ліцензій на зберігання пального для власних потреб, замінити це ліцензування простим декларуванням, удесятеро зменшити штрафи за зберігання цього пального (зараз сума сягає 500 тис. грн.), продовжити мораторій на перевірки від держорганів до кінця карантину.

Учасника запропонували ввести поетапність у накладанні штрафів за порушення законодавства з ліцензування місць зберігання пального – диференційована система, виходячи із обсягів пального. Також запропоновано переглянути суми штрафних санкцій.

Свою позицію щодо врегулювання окремих питань зберігання пального сільськогосподарськими товаровиробниками, також, висловила заступниця Міністра фінансів України Воробей Світлана Іванівна.

«Виходячи з того, що штрафи застосовуються до тих, хто порушує закон, я не думаю, що потрібно сильно їх знижувати. Можливо диференціювання від обсягів, з яким пов’язане порушення. Але якщо немає обліку, дуже важко визначити обсяги», – висловила свою позицію Воробей.

Вона додала, що на 100% згодна з тим, що масова роз’яснювальна робота в Україні ще не на дуже високому рівні з різних причин і це не завжди вина податкової або когось іншого.

«Дуже часто самі платники не дуже переймаються тими змінами, які в законі є. Закон же існує не місяць, і не два, а його ніхто не збирається виконувати. Ми ж хочемо не процес, а результат», – прокоментувала чиновниця.

Воробей розповіла, що Міністерство фінансів України підтримує ініціативу щодо «не настільки болючої» першої перевірки аграріїв.

«Тобто перша перевірка, якщо встановлюються порушення, може бути застосований штраф номінально або нижчий, а вже вдруге, втретє, вибачте, але закон треба виконувати», – наголосила заступниця міністра.

Вона додала, що були наведені приклади податковою, коли справа не тільки в самій системі обліку, а і в ухиленні сплати податків. З її слів: « це якісь схеми, схеми ухилення від інших податків, і навіть не акцизного податку, а і ПДВ, приховування пального і т. д.».

«Треба входити в диференційовану систему. Згодні, першу перевірку зробити більш м’якшу попередніх. Але скасовувати норму не можна. Вона повинна бути і покарання за свідоме невиконання цієї норми повинно бути суттєвим», – резюмувала Воробей.


Перегляди: 25
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: