НОВИНИ

Що впливає на розвиток українського органічного ринку

18.05.2021 17:02
7af11f0818f11069c36aea151a232d38_XL-17910-18025-696x445

Станом на кінець 2020 року, за даними органу сертифікації Органік Стандарт, в Україні налічувалось 50 виробників овочевої продукції, які обробляють площу близько 134 га. За результатами 2020 року в Україні вироблено 2945 тонн органічної овочевої продукції, майже 50% – це гарбузи, кабачки та інші баштанні культури. Про це повідомляє uhbdp, пише agronews.ua.

Василь Шукалович, провідний фахівець та координатор плодово-ягідного напряму сертифікації ТОВ «Органік Стандарт», пояснює це тим, що ці культури не вимагають спеціальних технічних знань і не дуже примхливі, тому вони частіше вирощуються на землях, які тільки конвертуються під органічне виробництво.

Значну частку в органічному овочівництві, а саме 24%, займає так званий борщовий набір: картопля, морква, буряк та інші коренеплоди. Близько 10% складають цибуля та часник, частка яких зросла порівняно з 2019 роком у два рази. Всі інші овочі та зелень складають разом менше 15%.

Більшість експертів та виробників наголошують на таких основних проблемах, що впливають на розвиток органічного овочівництва:обмежені знання щодо технологій вирощування органічних овочевих культур;

???? кадрові проблеми;

???? знання щодо технологій вирощування органічних овочевих культур;

???? низька обізнаність споживачів щодо органічних харчових продуктів.

Стосовно технологій – йдеться про технології вирощування, використання засобів захисту рослин та добрив та брак знань і несвоєчасне використання таких засобів. Якщо ж говорити про кадрові проблеми, то це стосується не тільки виробника, але й фахівців рітейлу, які відповідають за закупівлю органічної продукції. Але найбільшою проблемою виробники вважають низький рівень обізнаності споживачів щодо преваг органічних продуктів та відсутність контролю з боку держави за псевдоорганікою.

Нагадаємо, що на Чернігівщині місцева жителька перетворює органічне сміття на теплі грядки.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: