НОВИНИ

Що таке сільськогосподарська конопля?

05.04.2023 13:38
sho-take-silskogospodarska-konoplya (1)

Для комерційних конопель у суспільному розумінні пропонується простий поділ рослин роду канабіс: сатіва, індика та рудераліса. Завдяки спрямованій селекції та перехресному схрещуванню цих трьох штамів, технічні коноплі мають кілька градацій. Наприклад, можна купити насіння конопель для вирощування олійної культури, а деякі сорти підходять тільки для виробництва пеньки – конопляних волокон.

Однак до того, як канабіс був безпосередньо і повністю заборонений на міжнародному рівні, промислові коноплі не сприймалися як рекреаційний засіб. Було добре відомо, що індійські коноплі більш ефективні для медичних цілей, а канабіс-сатіва дає більш якісні волокна. На вміст кількох відсотків ТГК, уваги не звертали. Але вже тоді були дослідження, які доводили, що промислові коноплі з високим вмістом ТГК, для деяких застосувань, мають набагато кращі властивості, ніж технічний канабіс з низьким вмістом ТГК.

Проте зараз промислові коноплі розглядаються як перспективна енергетична культура. Адже з одного гектара конопляного поля, за рік можна отримати в 4 рази більше целюлози та біомаси, ніж з такої ж площі хвойного лісу. У цьому аспекті, вміст канабіноїдів взагалі не розглядається.  З огляду на те, що навіть з волоконного канабісу можуть побічно виходити насіння конопель, вигода від культивації цієї рослини стає гарантованою.

Які переваги промислових конопель?

Російська Імперія колись відмовилися експортувати британцям промислову пеньку для вітрил англійських кораблів. Хоча прогібіціоністи про це замовчують, але саме це було головною причиною, через яку Наполеон пішов насамперед проти Росії, що стало вирішальною помилкою в його політиці. Волокна конопель стійкі до атмосферних впливів і водонепроникні, і це насамперед зробило вітрильні кораблі морехідними для плавання у відкритому океані. Крім того, волокна дуже міцні, якщо вони отримані з правильних кущів конопель і професійно оброблені.

З промислових конопель можна виробляти набагато більше паперу, і їх також можна переробляти частіше, ніж з відновленого лісу з тієї ж площі. Крім того, коноплі потребують невеликої кількості добрив і взагалі не обробляються пестицидами. Канабіс також використовує набагато менше води, ніж бавовна. У бавовницьких районах підземні води часто настільки забруднені, що середня тривалість життя зменшилася на 10-15 років. Крім того, коноплі відновлюють і підтримують якість ґрунту, яка іноді вимивається іншими культурами всього за один цикл.

У Середні віки коноплі були їжею бідняків, а багаті не схвалювали її. У середньому вони помирали трохи раніше, тому що коноплі дуже корисні й позитивно впливають на тривалість життя. Існують сотні інших переваг промислових конопель порівняно з іншою відновлюваною або викопною сировиною.

Джерело: https://dubaseed.com/ua/ 



Перегляди: 10
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: