НОВИНИ

Ще один регіон України поб’є рекорд зі збору врожаю

28.07.2021 14:01
1439993135_strahovanie-urozhaev-s-ispolzovaniem-pogodnyh_1

Аграрії цьогоріч очікують на рекордний урожай соняшнику. Цьогоріч на Черкащині цією культурою засіяли 255 тисяч гектарів. Про це повідомляє агрометеоролог Ірина Дайнега, пише agronews.ua.

А от ціни на олію фахівці прогнозувати не беруться.

За словами агронома Сергія Вовка, цього літа соняшник на полях у гарному стані. Хоча сіяли в області цю культуру пізніше на два тижні, адже земля після зимових морозів довго прогрівалася:

“Як правило, його сіють десь 15-20 квітня, а цього року це був початок травня. Відповідно, і збирати його почнуть пізніше”, – розповів фахівець.

Достатня кількість вологи, тепла та відсутність шкідників – це все допоможе рослині дати максимальний урожай, додав Сергій Вовк. За його словами, цьогоріч насіння соняшнику планують зібрати вдвічі більше, ніж торік.

А от вартість культури агроном прогнозувати не береться:

“Думаю, ціна буде трохи нижчою, ніж минулого, бо такого дефіциту насіння, який був, не очікується”.

Торік через посуху врожайність була низько, розповідала агрометеоролог Ірина Дайнега. За її словами, цього сезону помірні дощі, які підтримують вологу в ґрунті, та тепло – ідеальні, аби отримати хороший збір соняха.

Зі слів економістки Оксани Руденко, за таких умов соняшникова олія може подешевшати, але не більше ніж на 10% .

“Ціна, сподіваються, знизиться, але не до тієї, що була до цього. Переробники скуповують зерна, переробляють його і формують собівартість цього продукту. Але ринкова ціна, яку маємо в магазині, далека від собівартості, бо на це впливають багато факторів, зокрема, транспортні затрати, логістика, затрати на добрива тощо”, – зазначила фахівчиня.

Оксана Руденко додає: в Україні ціни на продукти харчування не регулюються державою, тому виробники самостійно встановлюють вартість продукту.

Нагадаємо, що стало відомо, коли очікувати спад цін на кавуни.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: