НОВИНИ

Щорічні збитки бюджету від контрабанди в Україні вдвічі перевищують допомогу МВФ

19.06.2020 19:02
sb-19325

В Україні контрабанда, яким би звичним явищем не здавалась, має величезний вплив на економічне життя держави та навіть створює значну суспільну небезпеку. Особливо контрабанда товарів комерційного призначення, обсяги якої оцінюють у понад 13 мільярдів доларів за 2019 рік, вважає керівник проєкту «Товарна контрабанда: криміналізувати чи ні? Погляд з прикордонної Волині» та віце-президент Волинської торгово-промислової палати Віталій Киричук. Про це пише agronews.ua.

Не дивно, що питання криміналізації контрабанди товарів комерційного призначення зараз на часі. Незабаром нам слід очікувати відповідних змін до законодавства.

На Волині громадська організація «Агенція міжнародної співпраці» реалізовує проєкт-дослідження «Товарна контрабанда: криміналізувати чи ні? Погляд з прикордонної Волині», який фінансує Європейський Союз. Експерти проєкту вивчали різні точки зору з цього питання, щоб вибудувати діалог між владою та громадянським суспільством.

Учасники проєкту організували онлайн-зустріч, під час якої поділилися думками стосовно криміналізації контрабанди товарів комерційного призначення, розповіли про реальний стан речей. Також експерти проєкту представили результати проведеного раніше онлайн-опитування та ознайомили із досвідом та методами європейських країн в боротьбі з контрабандою.

Є кілька умов, за яких може існувати товарна контрабанда. І якщо вони не зміняться, вже у 2021 році Україна може недоотримати до держбюджету близько 17 мільярдів доларів. Про це розповів Сергій Степанюк, адвокат, експерт проєкту «Товарна контрабанда: криміналізувати чи ні? Погляд з прикордонної Волині».

Прогнози й справді звучать невтішно. Особливо, якщо подивитися динаміку обсягів контрабанди, ввезеної в Україну протягом 2013-2020 років. Тенденція йде до збільшення. Якщо ще у 2015 році ця сума становила близько 8 мільярдів доларів, то у 2020 вона, за приблизними розрахунками, може сягнути 15 мільярдів. На переконання Сергія Степанюка, чим гірша економічна ситуація – тим більше контрабанди.

НАЙПОШИРЕНІШІ «СХЕМИ»

Найпоширенішими «схемами», за якими ввозять контрабанду в Україну, є ввезення вантажів без оформлення митних документів, маскування товарів під інші, підробка товарносупровідних документів.

Понад 40% з усіх виявлених випадків становить недостовірне декларування. Це так звана «сіра» контрабанда, коли певним товарам надають вигляду інших: застосувують не ті коди товарів, використовують товари групи «прикриття», зменшують вагу і ціни товарів.

Другий за популярністю спосіб – «зеленка». Це – переміщення різних груп товарів поза межами пункту пропуску, або з приховуванням від митного контролю. Така діялність становить 20,6% виявлених випадків.

Іншим не менш розповсюдженим видом контрабанди, який не може бути вчинений без залучення корупційних зв’язків у правоохоронних органах. Це – ввезення товарів у нібито порожніх вантажівках, але насправді це не так.

Прикордонних районів більше стосується спосіб «піджаки» – це коли великий обсяг товару дрібнять на маленькі партії. Наприклад, до польського кордону приїздить велика партія, у фурі – близько двадцяти тонн товару. Його розділяють на допустимі «порції», які можна ввезти без декларування.

Існує також «поштова» контрабанда (поштою пересилають товари, вартістю до 150 євро), «перерваний транзит» (товари ввозять як транзитні, а на території України їх вивантажують і формально закривають транзит) та «майданчики» (створюють фірми-імпортери, які отримують від митниці «особливі» умови).


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: