НОВИНИ

Щоб українські заробітчани не виїхати з Чехії владу просять продовжити надзвичайний стан

11.05.2020 12:02
o_1e43lnooorkh32s1a1i1m681dtu99

Надзвичайний стан у Чехії продовжили до 17 травня. Коли він закінчиться, українцям, у яких на той час закінчиться віза, доведеться повертатися додому для її продовження.Про це повідомляє glavcom.ua, пише agronews.ua.

Міністр сільського господарства Чехії Мирослав Томан просив уряд продовжити надзвичайний стан, тому що без нього з країни можуть виїхати українські заробітчани, а без них не буде кому посадити хміль.

Українці становлять більшість сезонних робітників у Чехії – без них не обходиться ані посадка, ані догляд, ані збір хмелю, потрібного для пивоваріння. Також робочі руки потрібні для збору ягід, спаржі, фруктів, а сільському господарству країни вже бракує близько 3 тисяч працівників. Від’їзд ще 5 тисяч може мати катастрофічні наслідки для чеських фермерів, вважає галузевий міністр Мирослав Томан.

«Для нас настають дуже важкі часи – нема, кому висаджувати хміль, доглядати його і збирати, так само нема, кому збирати ягоди, врожай яких вже достигає, влітку не буде, кому збирати фрукти», – говорить речник сільськогосподарського союзу Чехії Владімір Піха.

За словами Владіміра Піхи, загалом у сільському господарстві 10-ти мільйонної Чехії працює близько 100 000 людей, але на сезонні роботи до них додається ще 10-15 тисяч робітників з-за кордону. У цій сфері працюють болгари, румуни, молдовани і навіть монголи, але 60-70% все ж становлять українці.

Він додав, що уряд Чехії вів переговори з урядом України про приїзд українських заробітчан, але домовитися не вдалося.

«Ми вже домовлялися і про спеціальне авіасполучення, але український уряд не дозволив виліт із України. Є якась маленька частина людей, яка встигла отримати робочі візи – для них ми хотіли домовитися про автобусний коридор і про поїзди, але поки ще не можемо про це домовитися, бо потрібно було б перетинати кордон двох, чи трьох країн. Але найголовніше, ми не можемо поки розв’язати ключову проблему – з візами», – розповів він.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: