НОВИНИ

Що відбувається на ринку заморожених ягід

08.10.2019 12:21
depositphotos_52810659-stock-photo-frozen-berries

У минулому році Євросоюз імпортував заморожених ягід, овочів і фруктів на 5,5 млрд євро. Невелика частина цієї суми, приблизно 78 млн, дісталася українським фермерам, і це далеко не межа можливостей наших аграріїв. Темпи зростання експорту заморожених ягід вражають, але поки що його обсяги порівняно незначні, повідомляє pro-consulting.ua.

Наприклад, з 2015 по 2018 рік поставки української замороженої полуниці за кордон збільшилися майже в три рази і досягли 3,7 тис. тонн. У грошовому вираженні становить 6,2 млн доларів проти 1,8 млн у 2015 році. Разом з тим, на цьому напрямку все ще зберігається величезний потенціал, адже щорічно в Україні збирається близько 70 тис. тонн полуниці, і велика її частина продається в свіжому вигляді.

Поки що українські ягідники добре освоїли тільки ринок сусідньої Польщі, яка і сама є найбільшим виробником ягід. Тим не менш, вона забирає 64% українського експорту замороженої полуниці. Приблизно така ж ситуація і в сегментах замороженої малини, ожини та смородини. Однак, найбільш ємні і платоспроможні ринки знаходяться на захід від Польщі, саме на них необхідно направити експансію українських заморожених ягід для отримання найбільшої вигоди. І треба сказати, що процес уже пішов, порівняно невеликі партії вітчизняної заморозки в минулому році були відправлені в Австрію, Францію і Німеччину. Було б добре, щоб ці перші боязкі струмочки перетворилися в повноводні ягідні потоки. Зазначені вище країни плюс Італія поглинають більше половини всього європейського імпорту заморожених ягід, фруктів і овочів, і українська продукція там буде зовсім не зайвою.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: