АГРО-БЛОГ

Що робити, якщо орендар не хоче платити за землю

24.01.2021 13:37
изображение_viber_2021-01-14_11-59-36

Орендар не хоче виплачувати гідну орендну плату, а виплачує лише відсоток, який зазначено в договорі оренди – це питання непокоїть більшість орендодавців. Що потрібно робити, якщо орендар не хоче платити за землю, в агро-блозі AgroNews.UA розповів Сергій Коновалов, директор консалтингової компанії “Земельний Фонд України”.

Повернемося у 2011 рік, коли вийшов указ президента України про те, що орендарі повинні виплачувати не менше 3 % від нормативної грошової оцінки землі. І з цим запитанням дуже часто звертаються до нас, землевпорядників. Тому що просто не знають, як захистити свої права.

Спочатку давайте розберемось у причинах чому орендарі не хочуть робити додаткові угоди та змінювати відсоток виплат.

Тут все доволі просто. Першою причиною є єдиний податок (ПДФО – 18 %, військовий збір – 1,5 %), який повинен сплачувати орендар. Відповідно чим менший відсоток виплат, тим менша і сума вирахування. Друга причина – фінансова неспроможність орендаря.

Тепер розберемося, як саме здійснюється оплата за земельну ділянку.

Відповідно до статті 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки та орендарем.

Статтею 125 Земельного кодексу України встановлено, що право оренди земельної ділянки виникає з моменту державної реєстрації цих прав. Тому впевніться, що ваш договір точно зареєстрований!

За статтею 13 Закону України “Про оренду землі” договір оренди землі – це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк. А орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Стаття 15 цього ж закону відзначає однією з істотних умов договору оренди землі орендну плату із зазначенням її розміру, індексації, форми платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Враховуючи це, а також часту зміну економічних умов господарювання, орендодавець, щоб не втратити економічної вигоди, доволі часто намагається скоригувати умови раніше укладеного договору. Проте, орендодавець та орендар мають право ініціювати внесення змін до діючого договору оренди, зокрема коригувати розмір орендної плати.

Цей пункт має бути вказаний в договорі оренди.

Розмір орендної плати може переглядатися у разі:

✅ Зміни умов господарювання, передбачених договором.

✅ Зміни граничних розмірів орендної плати, визначених Податковим кодексом України, підвищенням цін і тарифів, зміни коофіцієнтів індексації, визначених законодавством України.

✅ Погіршення стану орендованої земельної ділянки.

✅ Зміни визначеного законом мінімального розміру орендної плати.

✅ Зміни нормативної грошової оцінки земельної ділянки (державної власності).


Найчастіше розмір орендної плати переглядається через зміну розміру НГО орендованої земельної ділянки, яка напраму впливає на розмір орендної плати.

Зміна такої величини дає орендодавцю підстави ініціювати внесення змін до договору оренди. До того часу, доки цього не буде зроблено, орендна плата має сплачуватись у розмірі, вказаній у договорі. Так як згідно з Податковим кодексом України саме договір оренди є регулятором розміру орендної плати.

Зміни вносяться до договору оренди за взаємною згодою сторін. Якщо сторонам не вдасться досягти такої згоди, спір вирішується в судовому порядку. У випадку, коли орендар не хоче сперечатися з орендодавцем, то він після виявлення ініціативи з боку орендодавця має підписати додаткову угоду.

До фахівців Земельного фонду України часто звертаються з орендними питаннями. І щоб надати повну консультацію щодо конкретної ситуації, необхідно детально проаналізувати умови конкретного договору.

І дуже раджу не покладатися на порядність іншої сторони, а захищати себе перевіреними юридичними методами. Не пошкодуйте гроші на послуги земельних фахівців один раз, оформіть за їх допомогою вигідний для себе договір, інакше можете втратити свій прибуток, купу нервів та свій час.

Читайте також: озвучено легальні схеми обходу мораторію на продаж землі в Україні.


«Земельний фонд України» – компанія, яка працює за напрямком земельних відносин: володіння та користування землею. До складу компанії входять досвідчені фахівці: землевпорядники, юристи/адвокати, геодезісти. Партнери ЗФУ знаходяться у всіх областях країни, тому компанія працює на території всієї України.


Перегляди: 50
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: