НОВИНИ

Що несе законопроект щодо детінізації обігу земель власникам паїв

04.03.2020 08:02
370429

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 3131 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо детінізації виробництва сільськогосподарської продукції», поданий М. Сольським та іншими. Пише jurliga.ligazakon.

Згідно з пояснювальною запискою законопроект має на меті утворити умови для ліквідації тіньових відносин у використанні земель с/г призначення та забезпечити рівнонапружене оподаткування доходів, одержуваних від такої землі всіма її власниками та користувачами.

Для цього запропоновано встановити механізм оподаткування доходів фізичних та юридичних осіб – власників і користувачів земельних ділянок с/г призначення, який передбачає рівень сплати податків з доходу від використання таких земельних ділянок не нижче, ніж мінімальний розрахунковий податок (поставлене податкове зобов’язання).

Поставлене податкове зобов’язання – це мінімальне податкове зобов’язання фізичної або юридичної особи – власника, постійного користувача, користувача на інших умовах, орендаря (у тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок сільськогосподарського призначення (крім несільськогосподарських угідь), земельних часток (паїв), як виділених, так і не виділених в натурі, крім земельних ділянок, визначених підпунктом 165.1.24 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу, яке визначається за відповідною формулою з урахуванням нормативної грошової оцінки землі та її площі.

Механізм оподаткування доходів власників і користувачів земельних ділянок с/г призначення полягатиме в порівнянні податків, сплачених фізичними або юридичними особами у зв’язку з використанням належних ним чи орендованих земельних ділянок, та поставленого податкового зобов’язання. Якщо поставлене податкове зобов’язання виявиться більшим за фактично сплачені податки, пов’язані з використанням землі, то до бюджету сплачуватиметься саме розмір такого поставленого зобов’язання.

Крім того, окремим положенням запропоновано встановити, що до середньомісячного сукупного доходу сім’ї при визначенні права на отримання пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу не включаються доходи, отримані громадянами від реалізації власної с/г продукції, якщо сума таких доходів сукупно за рік не перевищує 50 розмірів мінімальної зарплати.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: