НОВИНИ

Що потрібно, щоб в Україні запрацювала ефективна державна підтримка експорту

19.10.2019 13:09
ЕКА_2

16 жовтня 50 представників компаній-національних виробників та бізнес-асоціацій взяли участь у організованій Федерацією зустрічі з керівництвом Експортно-кредитного агентства, Офісу з Просування Експорту та Укрексімбанку, повідомляє fru.ua

Відкриваючи зустріч генеральний директор ФРУ Руслан Іллічов зазначив, що Федерація роботодавців останні 7 років постійно наголошувала, що в Європі лише три країни, в яких немає ЕКА. На жаль, однією з них була Україна.

Наразі ЕКА в Україні створено, але запрацювати на повну силу агентству заважають відсутність необхідної нормативно-правової бази та необхідного фінансування.

Ігор Пульвас, Голова правління Експортно-кредитного агентства презентував приклади можливих механізмів підтримки з боку ЕКА для національних виробників з використанням коштів статутного капіталу ЕКА (експортний факторинг, тендерні гарантії, гарантії повернення авансового платежу та інше) за умови страхового покриття ЕКА.

Обговорили практичні приклади підтримки експортера та механізми, які дозволяють усунути перешкоди експорту.

Зокрема, наразі Федерація висловлює своє занепокоєння щодо формування Державного бюджету на 2020 рік, а саме у частині підтримки національних експортерів при виході на іноземні ринки.

На державному рівні відсутня програма з фінансової підтримки українських експортерів значно погіршує конкурентні переваги вітчизняних виробників на зовнішніх ринках, призводить до скорочення об’ємів експорту, не створює умов для впровадження інновацій та новітніх технологій, призводить до зменшення валютних надходжень та не сприяє розширенню географії українського експорту. Як результат – погіршуються торговельний і валютний баланси країни.

Саме тому Федерація вже зверталася до Прем’єр-міністра, голів профільних комітетів ВРУ з пропозицію щодо врахування у проекті Закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік» наступного:

✅ Ліміт державних гарантій на підтримку статутних операцій ПрАТ «ЕКА» з гарантування кредитних ризиків, гарантування дебіторської заборгованості за експорт, гарантування кредитів покупцям-нерезидентам української експортної продукції та послуг тощо у сумі 1 млрд. грн.

✅ Коштів на поповнення Статутного капіталу ПрАТ ЕКА у розмірі 400 млн. гривень за для збільшення загального розміру статутного капіталу до рівня 600 млн. грн. (24 млн. доларів США), що дозволить Експортно-кредитному агентству отримати Регулятивний капітал платоспроможності (РКП) достатній для початку виконання статутних обов’язків.

✅ Коштів на втілення державної програми з компенсації відсоткових ставок по експортним кредитам у розмірі 2 млрд. грн.

Наразі готується звернення до Міністра фінансів Оксани Маркарової та Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофія Милованова.

Ключові моменти:

✅ прискорення інституційно-правових і процедурних рішень роботи ЕКА

✅ державні програми з підтримки експорту з відповідним фінансуванням.

Це дуже важливі речі і всі стейкхолдери процесу повинні спільно про це говорити на всій майданчиках, наголосив Гендиректор ФРУ.


Подивитись трансляцію заходу можна за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=GUWi4yzLTYs


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: