НОВИНИ

Що може захистити посіви від глобального потепління

03.06.2021 16:07
xmain-min-4.jpg.pagespeed.ic._yNbKmVVn9

Дослідження Гарвардської школи інженерних та прикладних наук Джона А. Полсона (SEAS) виявили, що сонячна геоінженерія може бути напрочуд ефективною для полегшення деяких найгірших наслідків глобального потепління для сільськогосподарських культур. Про це повідомляє futurefarming.com, пише agronews.ua.

Сонячна геоінженерія означає введення аерозолів в атмосферу для відбиття сонячного світла та зменшення глобального потепління. Дослідники розглянули три типи сонячної геоінженерії: стратосферне нагнітання аерозолю, освітлення неба над морем та розрідження хмар. Вони також розглянули їхній вплив на світовий урожай кукурудзи, цукрової тростини, пшениці, рису, сої та бавовни в “звичайному майбутньому”, де викиди продовжуються на їх нинішніх рівнях.

Сильний охолоджуючий ефект на користь врожайності сільськогосподарських культур

У майбутньому найефективнішим способом захисту сільськогосподарських культур від найгірших наслідків глобальних кліматичних змін є зниження температури поверхні. Дослідники виявили, що всі три потенційні методи сонячної геоінженерії мають сильний охолоджуючий ефект, який сприятливий для врожайності сільськогосподарських культур.

Вологість

Попередні дослідження припустили, що температури охолодження, спричинена інжекцією аерозолю стратосфери, можуть також призвести до зменшення кількості опадів, що може призвести до втрати врожаю для дощових культур. Але за даними SEAS, ці дослідження не розглядали один з найважливіших екологічних факторів у транспірації та продуктивності сільськогосподарських культур: вологість.

“Відносна вологість або дефіцит тиску пари мають сильніший контроль використання води та продуктивності врожаю, ніж кількість опадів”, – сказав Юаньчао Фан, член Гарвардської програми сонячної геоінженерії. «Ми виявили, що в більш прохолодному просторі за кількома сценаріями, за винятком розрідження хмар, буде вища відносна вологість, що пом’якшить водне напруження для дощових культур. Наша модель показує, що зміна опадів в результаті всіх трьох методів сонячної геоінженерії насправді мало б дуже незначний вплив на посіви “.

Скорочення запліднення CO2

Дослідники порівняли, як на продуктивність сільського господарства впливає сонячна геоінженерія та скорочення викидів. Вони виявили, що, хоча зменшення викидів має значні переваги для охолодження та вологості, вони можуть мати менші переваги для врожаю сільськогосподарських культур, ніж сонячна геоінженерія, оскільки зменшення внесення добрив CO2 знижує продуктивність більшості сільськогосподарських культур порівняно із сонячною геоінженерією, яка досягає того самого зниження температури.

Висновок наголошує на необхідності поєднувати скорочення викидів з іншими інструментами, включаючи збільшення використання азотних добрив та зміни в землекористуванні.

Девід Кіт, професор прикладної фізики в SEAS і професор державної політики в Гарвардській школі Кеннеді, сказав: “Політики повинні розглянути, як скорочення викидів можна доповнити конкретними місцевими адаптаціями, щоб допомогти фермерам зменшити вплив клімату на сільське господарство, глобальними діями, такими як видалення вуглецю та сонячна геоінженерія “.

Нагадаємо, що таке технологія блокчейн і чому вона неминуча для майбутнього харчової промисловості.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: