ВАЖЛИВО

Пояснено, що буде з угіддями, які не мають правонаступників

13.03.2020 08:32
zemlja

Договори емфітевзису, які аграрії використовували для обходу дії мораторію на продаж землі, здебільшого не вплинуть на роботу агробізнесу. Таку думку висловила генеральна директорка компанії «ТАС Агро» Ірина Вершеліс. Пише Агробізнес Сьогодні.

За її словами, такі угоди зазвичай укладалися орендарями серед своїх пайовиків. Вони й будуть обробляти ці землі після відкриття ринку. Щодо земель без правонаступників або невитребуваних паїв, яких за підрахунками фахівців близько 1 млн га, то з 2019 року такі ділянки можуть передаватися в оренду за рішенням місцевої ради чи державної адміністрації.

Також, якщо право власності на ці землі не оформлять правонаступники/спадкоємці до 2025 року, то ці ділянки за рішенням суду відійдуть у власність територіальних громад.

«Тому, здається, критичних невирішуваних проблем у земельній сфері не залишилося», – вважає пані Вершеліс.

Водночас у «ТАС Агро» схвально відреагували на реакцію народних депутатів щодо зауважень до законопроєкту про відкриття ринку землі.

«Добре, що законодавці прислухалися до критики аграріїв і у кінцевому варіанті законопроєкту відсутні вимоги з приводу обмеження права володіння в одній ОТГ до 35% земельних угідь. Адже у невеликих громадах агрохолдинги і навіть фермери обробляють 50-60% землі. Довелося б дробити угіддя, штучно створюючи «шахматку» на полях», – зауважила Вершеліс.

При цьому генеральна директорка компанії розкритикувала ініціативу законотворців, яка обмежує володіння агрокомпаній чи громадян до 10 тисяч гектарів.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: