ПУБЛІКАЦІЇ

«Sеmelita висіваєш – гарне колосіння маєш!»

06.03.2019 09:18

Загальновідома істина, що саме якість насіння значною мірою визначає майбутній урожай. Слід розуміти, що  складові якості зерна (схожість, вологість, забрудненість) а також наявність патогенної інфекції, значною мірою залежать від якісної травмобезпечної «лагідної» очистки  насіння. Чому це важливо? Бо травмування насіння знижує його польову схожість на 15 — 30 %. При висіванні насіння, в якому механічно пошкоджено 10 % маси, врожайність знижується більш як на 1 ц/га. Пошкодження оболонки зерна призводить до глибоких фізіологічних змін у зернині, втрат поживних речовин, порушення обмінних процесів, що різко послаблює ріст проростків. Дослідні дані свідчать, що травмування ендосперму насінини пшениці знижує продуктивність рослини на 10 — 20 %, зародка на 27 — 44 %.

Крім того, пошкодження насіння знижує його посівні якості при зберіганні. Так, через 8 міс. після збирання енергія проростання пошкоджених насінин знижується на 30 – 40 %, а лабораторна схожість на 62 – 89 %.

Травмоване насіння сільськогосподарських культур є повноцінним живильним середовищем (субстратом) для різноманітної мікрофлори (гриби, бактерії, мікоплазми, віруси).

Найбільш шкодочинними на зернових культурах є гриби родів Fusarium, Aspergillus, Alternaria. До речі, візуальний аналіз партій зерна не дає об’єктивної оцінки ситуації, оскільки часто має місце прихована інфекція. Порушення умов збирання та зберігання призводить до контамінації зерна пліснявими грибами (Aspergillus та Penicillium), при цьому відбувається накопичення токсинів та значно погіршуються посівні якості, що призводить до пригнічення росту і розвитку рослин.

Отже, при виборі виробника насіння, господарю бажано поцікавитись: – а яке саме обладнання використовується при очистці насіння? Чи це насіння власного виробництва, чи перекуплене (без «роду-племені»)? Чи має довіру (позитивні відгуки) на ринку торгова марка виробника?

Наприклад, на сьогодні однією з найпопулярніших і успішних на ринку насіння є торгова марка SEMELITA. Це власна торгова марка Агрохімічної компанії Vitagro Partner, що пропонує українським аграріям сучасні сорти європейських та канадських оригінаторів, насіння з найкращими посівними якостями, апробовані та адаптовані до природно-кліматичних умов України на власних полях «Агрокомпанії 2004», що входить до ГК Vitagro.

Процес вирощування насіннєвих посівів відбувається під постійним наглядом агрономів із суворим дотриманням технологій. SEMELITA – це ще й власний насіннєвий завод, який обладнаний устаткуванням всесвітньо відомої фірми Cimbria. Це обладнання дозволяє запобігти травмуванню насіння починаючи з  первинної очистки. Посівний матеріал проходить три ступені очистки, калібрування та сортування. Насіння з різною питомою вагою та уражене хворобами відокремлюють. Крім того, посівні якості готової продукції контролюють в два етапи у власній насіннєвій лабораторії.

Довіряйте тим, хто заслужив цю довіру.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: