АГРОВІДЕО

В Україні селекціонери вивели новий сорт цибулі з врожайністю 40 тонн з га

20.02.2021 18:00
tsybulia-chayka

Селекціонери з науково-дослідної станції «Маяк», що у Крутах, створили сорт цибулі, який не втрачає товарних якостей до нового врожаю, пише agronews.ua.

Середня вага однієї цибулини – близько 200-250 грамів, врожайність 35-40 тонн з гектара. І це – без поливу! За словами науковців, сорт «Чайка» створений із місцевих зразків, тому пристосований до наших широт та адаптивних факторів і, на відміну від голландських сортів, стійкий до шкідників і хвороб.

Сорт «Чайка» зберігається 7-8 місяців, не втрачаючи товарних якостей, і лежить до нового врожаю. Серед плюсів сорту – і його невибагливість, бо ж створювали його з місцевих зразків. Він пристосований до наших умов, стійкий до хвороб і шкідників, чим має явну перевагу над сортами іноземної селекції.

«Окрім високої врожайності, споживач ставить перед нами вимоги того, аби наша продукція мала підвищений вміст сухих речовин, добре зберігалась, не пошкоджувалась шкідниками та хворобами, і, звісно, мала належний товарний вигляд, – говорить науковий співробітник селекції цибулі дослідної станції «Маяк» Любов Фесенко. – Нині споживач має великий вибір, до того ж в умовах недофінансування ми змушені конкурувати з іноземними виробниками. Втім, у співвідношенні ціни та якості наші сорти нічим не поступаються нідерландським. А через слабку матеріальну базу ми використовуємо мінімум отрутохімікатів, тож можна сказати, що в нас практично органічне землеробство».

Окрім ріпчастої цибулі, на дослідній станції вирощують та селекціонують і багаторічні сорти. Цей вид селекції з’явився відносно нещодавно і продиктований він умовами ринку.

Починаючи з 2010 року, тут культивують такі види багаторічної цибулі, як батун, порей, слизун, цибуля запашна. Вони можуть рости на одному місці від семи до десяти років. Вони мають або трубчате, або пласке листя.

Нагадаємо, що винайдено новий сорт яблук з тривалим терміном зберігання.


Перегляди: 22
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: