ВАЖЛИВО

Селекціонери вивели новий сорт картоплі

22.10.2021 15:36
Colored-potato-snacks-Better-antioxidant-activity

У Міжнародному центрі картоплі Centro Internacional de la Papa (CIP), розташованому в Перу, створили стійкий до фітофторозу сорт картоплі завдяки схрещенню культурної картоплі з дикою.  Про це повідомляє Centro Internacional de la Papa, пише agronews.ua.

Метод схрещування з дикими видами картоплі вперше застосувала вчена Матильда Оррілл ще у 1980-х роках, на честь її й назвали новий сорт картоплі — CIP-Matilde.

Дослідження показали, що урожайність CIP-Matilde не поступається урожайності найпопулярнішого в Перу сорту картоплі – Юнгай.

До того ж, вирощування нового сорту не потребує хімічних препаратів, на відміну від Юнгая.

«Фітофтороз є серйозною проблемою для фермерів, які вирощують картоплю в багатьох країнах, тому включення стійкості до хвороби у селекційні канали для створення нових сортів надзвичайно важливе», – зазначив селекціонер картоплі CIP Тьяго Мендес.

Створення стійких сортів картоплі актуальне також через зміну клімату. Мінливі погодні умови підвищують ризик захворювань культурних рослин, тоді як їх дикі різновиди еволюціонували та здатні вижити і розвиватися у нових умовах.

Нагадаємо, що Повідомлено про підозру державному ветеринарному лікарю.



Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: