НОВИНИ

Селекціонери вивели новий сорт картоплі

15.11.2021 10:04
og_og_151749080527823499

Для дієтичного харчування та підвищення імунітету – «Солоха» з синьо-фіолетовим кольором м’якоті, та «Хортиця» – з червоним. Два сорти картоплі для дієтичного харчування та підвищення імунітету вивели в Інституті картоплярства Національної академії аграрних наук України – «Солоха», з синьо-фіолетовим кольором м’якоті, та «Хортиця» – з червоним. Про це розповів директор Інституту, кандидат сільськогосподарських наук Микола Фурдига, пише agronews.ua.

За словами науковця, у «Солосі» та «Хортиці» вітаміну С міститься, як у болгарському перці (№2 у світі за вмістом цього вітаміну після шипшини) та капусті броколі. Микола Фурдига також пояснив, чому бульба має такі незвичні кольори.

«Це завдяки деяким диким видам картоплі, яким притаманний подібний колір м’якоті. Вони ростуть у Чилі, Перу, Болівії, їх у їжу не вживають – це фактично бур’ян. Але ці види дуже стійкі до шкідників, хвороб. Ми використовували їхні гени в процесі селекції для підвищення імунітету, стійкості (наш інститут, до речі, є власником генетичного банку картоплі, що налічує 3016 різних зразків), от і з’явилися такі кольори», – сказав науковець.

Крім того, Микола Фурдига запевнив, що під час виведення нових сортів не застосовували генну модифікацію, їх створили завдяки класичним методам селекції.

Читайте також: В Україні прогнозують подальше зростання ціни на соняшникову олію.



Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: